Diplodocus Dippy in het natuurhistorisch museum in Londen
NOS NieuwsAangepast

Hoe Dippy de dinosaurus voor wereldvrede moest zorgen

Op 5 mei vieren we dat het vrede is en dat we in vrijheid kunnen leven. Aan het begin van de 20e eeuw stond de mensheid nog aan de vooravond van de twee grote wereldoorlogen, maar ook toen waren er al mensen die zich inzetten voor wereldvrede. "Niet meer vechten, maar praten om problemen op te lossen, dat was wat ze wilden", vertelt wetenschapsjournalist Ilja Nieuwland in Nieuws en Co op Radio 1.

Een van hen was de steenrijke staalmagnaat en filantroop Andrew Carnegie, bekend van de New Yorkse Carnegie Hall. En hij had een bijzonder plan. Hij wilde een dinosaurus inzetten om de wereldvrede te bewaren.

Gipsen afgietsels

Het skelet van deze Diplodocus werd in 1899 gevonden in de Amerikaanse staat Wyoming, tijdens een expeditie die gefinancierd werd door Andrew Carnegie.

"Hij liet achttien gipsen afgietsels maken van de 27 meter lange Dippy die hij wilde schenken aan verschillende koningen, keizers en presidenten. De enige voorwaarde was dat ze er zelf om vroegen", zegt Nieuwland.

Andrew Carnegie

Onder anderen de Engelse koning Edward en de Duitse keizer Wilhelm deden dat en zo kwamen de afgietsels terecht in musea in steden als Londen, Parijs, Berlijn en Sint-Petersburg. Iedere Dippy bestond uit een bouwpakket van 300 stukken bot, verpakt in 36 dozen. Twee arbeiders reisden mee om de dino in het betreffende land in elkaar te zetten.

"Met de gift van Carnegie konden de staatshoofden goede sier maken bij het volk en voor Carnegie was het een manier om persoonlijk contact te leggen met de staatshoofden zodat hij hen zijn wereldvrede-ideologie kon voorleggen", vertelt Nieuwland.

Eerste Wereldoorlog

"Maar uiteindelijk heeft zijn plan toch niet helemaal gewerkt." Ieder land eigende zich de dino toe als "hun dino" en van het overleg en de samenwerking waarop Carnegie had gehoopt kwam weinig terecht.

Sterker nog, in 1914 brak de Eerste Wereldoorlog uit. Vlak na de beëindiging daarvan overleed Carnegie. Maar zijn Dippy's leven voort.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl