NOS
NOS NieuwsAangepast

Twee gemiddelde Franse stadjes: een is voor Le Pen, een voor Macron

 • Chrisje Sterk

  Redacteur NOSop3

 • Chrisje Sterk

  Redacteur NOSop3

Bourges heeft een mooi middeleeuws centrum, een gigantische in het oog springende kathedraal en een levendige winkelstraat. Maar toch is het een gewone stad. "We zijn zo gemiddeld", lacht Michel, "dat zelfs onze belangrijkste straat in het centrum La Rue Moyenne heet".

De eerste ronde van de presidentsverkiezingen was Macron hier de grote winnaar. Michel denkt dat Macron Frankrijk kan vernieuwen. "Je moet het zien als een oud stoffig huis. Als je dat wilt opknappen dan kan dat niet zonder dat je eerst alle meubels eruit haalt, het goed poetst en de muren opnieuw verft. Dat wil hij met Frankrijk doen."

 • NOS
  Loic voert campagne op de markt in Bourges
 • NOS
  Michel voert ook campagne in Bourges

Het is markt en het lijkt wel over niets anders dan politiek te gaan. Loic voert actief campagne voor Macron in departement de Cher. Over zijn dikke jas heeft hij een strak wit En Marche!-shirt aangetrokken.

Ook al is Macron hier het populairst, het heeft volgens hem toch nut om campagne te voeren. "Er zijn nog veel twijfelaars." Maar het merendeel van de mensen op de markt neemt z'n flyer lachend aan.

'Mijn ouders zijn Front National-aanhangers, maar ik weet het nog niet'

Bourges is de grootste stad van de Cher, een departement in het midden van Frankrijk. Rijd je een half uurtje verder, dan kom je in Vierzon. De verschillen tussen de steden zijn groot, en niet alleen op politiek gebied.

In Vierzon is veel veranderd.

Mehmed - café-eigenaar in Vierzon

Het straatbeeld van Vierzon doet ondanks het zonnetje een beetje somber aan. Op de Avenue de la République staan veel panden leeg. En te zien aan de stoffige winkelruiten, is dat al een tijdje zo.

"Vierzon, c'est nul", zegt een jongen in het voorbijgaan als ik een foto maak. Hij is hier op bezoek bij z'n moeder. Groeide hier op, maar verhuisde na zijn schooltijd naar Parijs. "Want hier is niks te beleven."

NOS
Leegstaande panden in Vierzon

"Er is zoveel veranderd", vertelt Mehmed. Hij heeft een cafeetje in de straat. "Hup, zitten. Wil je koffie? Je krijgt koffie!" Mehmed woont al 30 jaar in Vierzon.

"Sinds 2000 is de stad achteruit gegaan. Winkeltjes zijn verdwenen, doordat er grote centres commerciaux net buiten de stad zijn gebouwd. Er zijn geen banen. De werkloosheid wordt alleen maar groter. Het was een mooie plek, met volle terrasjes, dat ziet er nu anders uit."

NOS
Mehmed heeft een bar in Vierzon

Op het terras zitten twee jongens. De een gaat blanco stemmen. "Het is Mélenchon of niets". De extreemlinkse kandidaat was in industriestad Vierzon het populairst. Le Pen was tweede. In de tweede ronde zondag doen alleen Macron en Le Pen nog mee.

De andere jongen wil eigenlijk niet zeggen wat hij stemt. "Maar hoe mooi zou het zijn om een sterke vrouw aan het roer te hebben staan van Frankrijk." Volgens hem bestaan er misvattingen over het Front National. "Mensen denken gelijk dat het racisten zijn. Maar dat klopt niet.

NOS
Dion en Gwendal in Vierzon

Veel jongeren zitten hier doordeweeks op het internaat. Tegenover de school hangt een groep bij een kebabzaak. Ze roken en luisteren keiharde muziek. "Dit is terror, mooi he", knipoogt een van hen. Ze zijn rond de 18 en stemmen dus voor het eerst.

Gwendal stemde de eerste ronde niet, maar gaat zondag voor Le Pen. "Zij doet het meeste tegen de werkloosheid. Als ik straks van school ga, kan het weleens lastig worden om werk te vinden. Ik denk dat zij dan de beste optie is."

Dion sluit zich daarbij aan. Maar zeker is hij niet. "Mijn ouders zijn echt Front National-aanhangers, maar ik weet het nog niet zeker. Misschien ga ik wel blanco stemmen. Macron wordt het in elk geval zeker niet. Hij is te extreem." Le Pen niet? "Ja die is dat ook wel, maar ze heeft wel het beste voor met Frankrijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl