NOS NieuwsAangepast

Belgische politica roept op tot seksstop

De Belgische politica Marleen Temmerman roept vrouwen op te stoppen met seks tot er een nieuwe regering is. Vooral de vrouwen van de onderhandelaars moeten zich hier aan houden, stelt ze.

De senator van de sp.a, die tevens gynaecoloog is, hoopt hiermee te bewerkstelligen dat er snel een nieuwe regering komt.

De kabinetsformatie bij onze zuiderburen duurt al zo'n zeven maanden en zicht op een snelle ontknoping is er niet. Temmerman vindt dat het zo niet langer kan. "Dan maar de benen dicht."

Compensatie

De sociaaldemocrate volgt met haar oproep het voorbeeld van Kenia. Daar sleepten de onderhandelingen voor een nieuwe regering zich in 2009 ook eindeloos voort. Een groep Keniaanse vrouwen ging toen in seksstaking en ze riepen de vrouw van de president en de premier op om mee te doen. Prostituees die meededen aan de seksstop kregen zelfs een financiële compensatie.

Nog geen week later lag er een akkoord voor een nieuwe regering. Of de seksstaking daar invloed op heeft gehad, is echter niet bewezen.

In de Oudheid dreigden vrouwen ook al met seksdrooglegging, zegt Temmerman in een interview met De Morgen. Dat zou althans blijken uit een mythisch verhaal uit die periode. "De vrouwen in het stuk waren de oorlog van hun mannen beu, en hielden de benen toe. Het leidde tot twisten tussen de seksen, maar ook tot het eind van de Peloponnesische oorlog."

Ludieke voorstellen

De oproep van Temmerman was eigenlijk als grap bedoeld, maar ze ziet het wel als een manier voor mensen om hun kwaadheid te uiten. Net als een eerdere oproep aan mannen om zich niet meer te scheren tot er een nieuwe regering is en de SHAME-betoging door Brussel.

"Blijf maar ludieke voorstellen op tafel gooien", zegt Temmerman. "Je weet nooit of er één werkt. Het is altijd beter dan cynisch worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl