Het logo van GeenStijl
NOS NieuwsAangepast

Oproep in NRC en Volkskrant: adverteer niet bij GeenStijl

De Volkskrant en NRC Handelsblad hebben een pamflet gepubliceerd waarin bedrijven die adverteren op de websites GeenStijl en Dumpert wordt gevraagd om zich terug te trekken. Directe aanleiding is een oproep aan GeenStijl-lezers om seksistische commentaren te geven op een foto van Volkskrant-journaliste Loes Reijmer.

Het pamflet is opgesteld door onder anderen Reijmer en NRC-columniste Rosanne Hertzberger. In totaal hebben 143 vrouwen de tekst ondertekend. Onder hen zijn Claudia de Breij, Eva Jinek, oud-politica Femke Halsema, econome Heleen Mees en tal van mensen uit de mediawereld.

De tekst van het pamflet was eerder uitgelekt via GeenStijl.

In de tekst worden onder meer Coolblue, Jumbo en de Rabobank direct aangesproken. "U betaalt mee aan de salarissen van de meest invloedrijke internettrollen", zo valt te lezen. "Een site waar vrouwenvernedering en racisme de norm is, niet de uitzondering."

Vanwege de commotie over de seksistische commentaren op GeenStijl heeft het ministerie van Defensie zich al tijdelijk teruggetrokken als adverteerder. Onder meer bierbrouwer Grolsch en het Wereld Natuur Fonds (WNF) zijn ook om deze reden al gestopt met adverteren op de sites.

Debat

NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch benadrukt dat de kranten alleen het debat over GeenStijl willen faciliteren. Volgens hem zijn de Volkskrant en NRC verder niet betrokken bij de tekst. Hij benadrukt dat initiatiefnemer Hertzberger als privépersoon optreedt en niet als medewerker van de krant.

GeenStijl heeft het stuk gepubliceerd met daarbij de logo's van NRC en Volkskrant, maar die komen dus zelf niet in actie. Wel zegt Vandermeersch dat hij de oproep aan de adverteerders van GeenStijl steunt. Daarover is ook een hoofdredactioneel commentaar verschenen.

Annabel Nanninga, die tot 2014 bij GeenStijl werkte, reageert in NRC met een eigen opiniestuk op de oproep. Volgens Vandermeersch heeft ze zelf aangeboden om te reageren; Nanninga zegt dat juist NRC haar om een opiniestuk heeft gevraagd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl