Dumoulin waagt zich niet aan 'boude uitspraken', Mollema wel

Ze weten hoe het voelt om voor de eindzege te strijden in een grote ronde. Met die ervaring beginnen Tom Dumoulin en Bauke Mollema aan de honderdste Giro d'Italia.

Dumoulin won in 2015 bijna de Ronde van Spanje en droeg vorig jaar zes dagen de leiderstrui in de Giro. De Sunweb-troef wil nu meer en laat daarvoor zelfs de Tour de France schieten. Alles op de Giro, dat is nogal wat.

Gezonde spanning bij Dumoulin: geen negatieve druk

Van die druk wordt de 26-jarige Limburger niet meer nerveus. "Het zijn gezonde kriebels", zegt hij vanuit startplaats Alghero op Sardiniƫ. "Ik heb er gewoon heel veel zin in en voel ook geen negatieve druk."

Geen boude uitspraak

Dumoulin geldt als een belangrijke outsider voor de eindoverwinning. Zelf blijft hij op de vlakte. "Het is heel moeilijk om een voorspelling te maken", zegt hij. "Ik heb bijna de Vuelta een keer gewonnen, maar het deelnemersveld is hier heel goed. Ik ga mijn niet wagen aan boude uitspraken."

Maar moeten we dan verbaasd zijn als Dumoulin de komende weken sterk presteert? "Nee, dat niet. Misschien wel als ik tot het einde meestrijd voor de winst. Ik hoop en ik denk dat ik het hier heel goed ga doen."

Wielrenners voorgesteld op ploegenpresentatie

Mollema begint net als Dumoulin met een dosis zelfvertrouwen aan de Italiaanse rittenkoers. "Het belangrijkste is dat ik het niveau haal dat ik ook in de Tour de France heb laten zien, dan hoef ik voor niemand bang te zijn."

De kopman van Trek, die in aanloop naar de Giro een lange hoogtestage op Tenerife heeft gehad, durft zelfs hardop te dromen. "Of ik de Giro kan winnen? Ja, waarom niet."

Lang niet gekoerst

"Mijn laatste koers was vijf, zes weken geleden, maar daardoor heb ik intensiever kunnen trainen. Dat was ook nodig, want het begin van de Giro is meteen pittig", legt Mollema (30) uit.

Mollema: de Giro winnen? Ja, waarom niet?

De Nederlander doet na 2010 (twaalfde) voor de tweede keer mee aan de Ronde van Italiƫ. "Ik heb niet veel ervaring met de Giro, maar het wordt sowieso zwaar."

"Ik heb zeven etappes verkend. Ik weet dus een beetje wat me te wachten staat", vertelt Mollema. "Ik ben fris en dat is zeker belangrijk met het oog op de laatste week van de Giro, waarin het waarschijnlijk allemaal moet gebeuren."

De interviews met Dumoulin en Mollema vonden plaats voordat het nieuws bekend werd dat de Italianen Stefano Pirazzi en Nicola Ruffoni uit de Giro zijn genomen.

De renners van Bardiani-CSF zijn bij een out-of-competition-controle betrapt op het gebruik van groeihormonen en zijn voorlopig geschorst.