Een Boeing nadert Brussel om te landen
NOS Nieuws

Rechter: geen schadevergoeding voor vertraagde vlucht bij aanvaring vogel

Het Europees Hof van Justitie heeft bepaald dat geen schadevergoeding hoeft te worden uitgekeerd aan vliegtuigpassagiers als een vertraging het gevolg is van een aanvaring met een vogel.

De uitspraak van het hof is gedaan in de zaak van twee Tsjechische vrouwen, die bij de maatschappij Travel Service een vertraging van meer dan zes uur hadden opgelopen. Eerst was er een technisch probleem en vervolgens was een vogel bij de landing in de motor gevlogen. Bij vertragingen van meer dan drie uur krijgt de passagier schadevergoeding, is de afspraak in Europa.

Overmacht

Het Luxemburgse hof noemt een vogel in de motor een geval van overmacht, waar luchtvaartmaatschappijen zich niet tegen kunnen wapenen. De maatschappij kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor de gevolgen van zo'n "buitengewone omstandigheid", zoals het hof dat noemt.

Twee organisaties die opkomen voor de belangen van vliegtuigpassagiers vinden de uitspraak verbazingwekkend. Green Claim BV en www.vlucht-vertraagd.nl tekenen wel aan dat er nu eindelijk duidelijkheid is gekomen op dit punt. Ze wijzen erop dat mensen bij de meeste vertragingen als gevolg van een technisch mankement wel recht hebben op compensatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl