Laatste DDR-minister van Defensie Kessler overleden

Aangepast
Overblijfselen van de Berlijnse muur ANP

De vroegere DDR-minister van Defensie Heinz Kessler is op 97-jarige leeftijd overleden. Kessler was minister toen de Berlijnse Muur viel in 1989. Hij was lid van het politbureau van de SED, het hoogste machtsorgaan van de staatspartij van Oost-Duitsland. Daarvoor was hij generaal in het leger.

Na de val van de Muur werd Kessler berecht. Als minister van Defensie in de jaren 1985-1989 was hij verantwoordelijk voor het Schiessbefehl, de opdracht aan grenswachten om mensen die de DDR probeerden te ontvluchten neer te schieten. Van 139 mensen is bekend dat ze bij hun vluchtpoging bij de Muur zijn doodgeschoten; acht van hen werden gedood toen Kessler minister was.

Gevangenisstraf

Hij werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7,5 jaar, maar moest vanwege zijn slechte gezondheid eerder worden vrijgelaten.

Kessler ontkende dat hij schuldig was aan de dood van vluchtelingen en bleef tot aan zijn dood het socialisme van de DDR verdedigen. In 2011 schreef hij een boek over de bouw van de Muur, toen 50 jaar geleden. Hij beweerde dat 'de beschermingsmuur' nodig was voor de vrede en voor de bescherming van het socialisme tegen het 'imperialisme' van de VS en de Bondsrepubliek. Partijgenoot Günter Schabowski, die op 9 november 1989 de val van de Muur inluidde, noemde hij een verrader "die alle moeizame arbeid van de kameraden" tenietdeed. Ook meende hij dat hijzelf het slachtoffer was geworden van de "Siegerjustiz" van de Bondsrepubliek.

Rode Leger

Kessler was in de Tweede Wereldoorlog soldaat in de Wehrmacht, maar liep nog geen maand na de Duitse inval in de Sovjet-Unie over naar het Rode Leger, waarvoor hij als soldaat deelnam aan de Slag om Berlijn in 1945.

Kessler was lid van de Duitse communistische partij, de KPD. Vanaf 1943 maakte hij deel uit van een door de KPD geleide beweging van krijgsgevangen Duitse oostfrontmilitairen. Toen de partij zich in 1946 SED (Socialistische Eenheidspartij Duitsland) ging noemen, werd hij lid van het Centraal Comité.

Hij was bevelhebber van de luchtmacht en onderminister van Defensie voor hij in 1985 zelf minister werd.

Wouter Meijer
@WouterMeijer_
Heinz Kessler overleden (97), laatste DDR-defensieminister. Satire-account @HeinzKesslerNVA was ook al tijdje stil. https://t.co/yZicaD5ksv
2 jaar geleden

STER Reclame