Ex-manager Alanis Morissette de cel in voor miljoenendiefstal

Morissette tijdens een concert in Wenen in 2012 EPA

De voormalige manager van Alanis Morissette moet zes jaar de cel in voor het stelen van meer dan 7 miljoen dollar van de zangeres en andere artiesten.

De zangeres van nummers als 'Ironic', 'You oughta know' en 'Thank U' vertrouwde jarenlang haar financiƫn toe aan Jonathan Todd Schwartz. Maar ondertussen stak hij de royalties van onder meer haar hitalbum 'Jagged Little Pill' in eigen zak.

Van Morissette stal hij in totaal 5 miljoen dollar, van vijf andere, anonieme, artiesten 2 miljoen. Morissette getuigde in de rechtszaak tegen hem. "Hij verduisterde het geld op een systematische en sinistere manier", zei ze. "Als het nog drie jaar was doorgegaan, dan was ik failliet gegaan."

Gokverslaving

De 47-jarige Schwartz erkende in tranen dat hij haar bestolen heeft. Hij zei dat dat kwam door zijn gokverslaving. "Ik zal de rest van mijn leven om vergeving vragen."

Volgens het Amerikaanse OM gokte Schwartz inderdaad, maar gebruikte hij het geld ook om een supersjieke levensstijl te bekostigen. Hij moet van de rechter Morissette terugbetalen.

'Morissette is drugsverslaafd'

De diefstal werd ontdekt door een nieuwe manager van Morissette, toen Schwartz hem niet duidelijk kon maken waar de investeringen van de zangeres gebleven waren.

Toen de werkgever van Schwartz, GSO Business Management, werd ingelicht over de vermoedens van diefstal beweerde hij dat Morissette drugsverslaafd en mentaal instabiel was. Hij claimde ook dat ze het geld in illegale wietteelt had gestopt.