ANP
NOS Nieuws

'Medicijntoeristen' met de bus van België naar Nederland

Honderden Belgen gaan zaterdag met bussen naar Nederlandse plaatsen in de grensstreek om goedkope medicijnen te kopen. Ze willen in Hulst (Zeeuws-Vlaanderen) en Maastricht onder meer maagzuurremmers, antibiotica, en cholesterolverlagers inslaan. Die zijn in Nederland aanzienlijk goedkoper dan in België.

De busreizen worden georganiseerd door Geneeskunde voor het Volk, een collectief van elf huisartspraktijken dat actie voert voor goedkopere gezondheidszorg. De organisatie is opgericht op initiatief van de Belgische Partij van de Arbeid.

Geneeskunde voor het Volk wil met de trips protesteren tegen het beleid van minister De Block van Volksgezondheid om bepaalde medicijnen niet meer volledig te vergoeden. Volgens het collectief zou België, net als Nederland, aanbestedingen moeten organiseren voor middelen waarvan het patent is verlopen. Dat zou de prijs van elf veelgebruikte middelen met 200 miljoen euro kunnen drukken, denken de aangesloten artsen.

Factor vijf

Door de bezuiniging van De Block zijn enkele middelen dit jaar veel duurder geworden. Zo kost de maagzuurremmer omeprazol in België nu 53 euro, terwijl een Nederlandse apotheek slechts 9 euro in rekening brengt. Bij tamsulosine, een middel dat helpt tegen plasproblemen, is het prijsverschil ongeveer even groot.

Zaterdagochtend vertrekken acht bussen uit de regio's Brussel en Antwerpen naar Hulst. Zeker drie bussen rijden van Genk en Lommel naar Maastricht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl