NOS
NOS WielrennenAangepast

Giro krabbelt terug: toch geen dalersklassement

De organisatie van de Giro d'Italia heeft besloten de prijs voor beste daler van het peloton te schrappen.

De prijs werd speciaal in het leven geroepen voor de honderdste editie van de Giro, die komende vrijdag van start gaat op Sardinië. Op tien verschillende plaatsen in het parcours zou er gestreden worden en de winnaar van het eindklassement kreeg 5.000 euro.

Weerstand uit peloton

Het idee stuitte op veel weerstand bij de renners omdat het veel te gevaarlijk zou zijn. De organisatie heeft, na onder meer een gesprek met de internationale rennersvakbond CPA, besloten het klassement en het prijzengeld te schrappen.

"Er zijn suggesties gewekt dat het initiatief voor deze prijs verkeerd begrepen kon worden en tot onveilig gedrag zou kunnen leiden. De organisatie heeft naar dit commentaar geluisterd en op basis daarvan het initiatief gewijzigd", zo valt te lezen in een verklaring.

De organisatie houdt de data van afdalingen straks nog wel bij. Al zijn die statistieken vooral voor de fans, en niet voor punten.

Kruijswijk blij met schrappen 'afdalingsprijs': had er sowieso niet aan meegedaan

Steven Kruijswijk is blij met het besluit. "Ik had er sowieso niet aan meegedaan", zegt de kopman van Lotto-Jumbo met een besmuikt lachje. Logisch, want vorig jaar verloor hij de Giro door een val in de afdaling van de Colle dell'Agnello.

Maar dat is niet de reden voor zijn opluchting. "Dit lokt alleen maar gevaarlijke situaties uit. Dat is niet waar wij naartoe willen als renners en ook niet als publiek. Misschien hebben ze hier iets te makkelijk over gedacht".

De kunst van het dalen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl