Sylvana Simons en Ian van der Kooye
NOS Nieuws

Artikel 1 waarschijnlijk zonder Simons naar Amsterdam

Artikel 1, de partij van Sylvana Simons, doet volgend jaar naar alle waarschijnlijkheid mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. De partij bevestigt berichten over dat voornemen uit De Telegraaf, maar zegt erbij dat de leden het laatste woord hebben.

De mogelijke deelname is een van de agendapunten bij de eerste ledenvergadering van Artikel 1. Die is over twee weken in Amsterdam. Mede-oprichter Ian van der Kooye gaat ervan uit dat de leden dan zullen instemmen met het plan. "Ik heb nog niemand gesproken die tegen is", zegt hij.

Simons geen lijsttrekker

Als Artikel 1 volgend jaar inderdaad op de Amsterdamse kieslijsten staat, is dat zonder boegbeeld Sylvana Simons. Zij wil in de gemeente Ouder-Amstel blijven wonen en kan zich daarom niet verkiesbaar stellen voor een raadszetel in Amsterdam. Ook Van der Kooye doet om die reden niet mee. Hij woont in Diemen. Wie dan wel de lijsttrekker wordt, is nog onduidelijk.

Artikel 1 werd opgericht in december, nadat Simons en Van der Kooye waren vertrokken bij Denk. De partij haalde bij de Kamerverkiezingen 28.700 stemmen, waarvan bijna 12.000 in Amsterdam. Voor een zetel in de Kamer waren ruim 70.000 stemmen nodig. Volgens Van der Kooye wordt ook gekeken naar de raadsverkiezingen in andere grote steden, maar of de partij daar ook gaat meedoen is nog verre van zeker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl