Lange rijen bij de beveiligingscontroles en paspoorthokjes op Schiphol.
NOS NieuwsAangepast

Schiphol belooft extra personeel 'maar drukte blijft'

Schiphol-topman Jos Nijhuis belooft nieuwe maatregelen om de wachtrijen de komende zomermaanden te beperken. Er komen extra medewerkers bij de securitycheck en in vertrekhal 2 komen twee extra beveiligingspoorten beschikbaar.

Nijhuis erkent na een interne evaluatie dat het in de afgelopen vakantieweek op sommige momenten te druk was op de luchthaven. "We balen ervan", zegt Schiphol-topman Jos Nijhuis in het FD.

Vorige week was de drukte zo groot dat sommige reizigers door de lange wachtrijen hun vlucht hebben gemist. "Ik vind het belangrijk dat reizigers ontspannen op reis kunnen. Helaas zijn we daar de afgelopen vakantieweek niet in geslaagd", zegt Nijhuis.

Piekmomenten

Hoeveel extra medewerkers er komen, is nog niet duidelijk. Schiphol overlegt daarover met beveiligingsbedrijven en de vakbonden.

Een van de drie beveiligingsbedrijven, I-SEC, zegt dat het voor hen om zo'n 30 tot 40 mensen gaat. "We gaan nu extra werven en selecteren, mensen screenen en opleiden. Daar zijn we dan net voor de zomer klaar mee", zegt managing director Mart Vergouwen.

Nijhuis geeft ook meteen toe dat de extra maatregelen niet alle problemen oplossen. "Het is gewoon druk, op de piekmomenten kunnen er rijen staan. Dat kan ik niet veranderen."

Garanties

Vakbond FNV had om meer mensen gevraagd. Het personeel dat er nu werkt heeft het erg druk.

"Wij willen weten hoe concreet deze maatregelen nu zijn", zegt FNV-bestuurder Leen van der List. "De belofte van meer beveiligers is leuk, maar Jos Nijhuis heeft eens beloofd dat iedere reiziger binnen 10 minuten door de securitycheck zou gaan en die belofte heeft hij niet waargemaakt."

Wat hem betreft wordt het een stevige bijeenkomst. "We willen hardere garanties dan alleen de belofte dat er mensen bijkomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl