Een baai op Spitsbergen
NOS NieuwsAangepast

Grote bedrijven willen Klimaatwet voor lange termijn

Een aantal grote bedrijven, waaronder ING, Schiphol en Gasunie, willen dat het nieuwe kabinet een duidelijk klimaatbeleid gaat voeren voor de lange termijn. Die boodschap sturen ze naar de kabinetsformateurs, zo besloten topmanagers van de bedrijven na een driedaags verblijf op Spitsbergen.

Directeur Ulco Vermeulen van Gasunie zegt dat de transitie niet iets is van één kabinetsperiode, maar van 10, 20, 30 jaar. "Er moet een Klimaatwet komen en er moeten ook heel duidelijke doelen komen voor 2030", zegt Vermeulen. Het is overigens niet de eerste keer dat een belangrijk deel van het Nederlandse bedrijfsleven pleit voor een vergaande Klimaatwet.

Kongsfjord

De topmensen vertrokken drie dagen geleden per schip uit Longyearbyen op Spitsbergen naar de Kongsfjord, waar veel poolonderzoek wordt gedaan. Zo konden ze met eigen ogen zien hoe snel het poolklimaat verandert als gevolg van de opwarming van de aarde.

Ze waren onder de indruk, vooral over de snelheid waarmee het ijs verdwijnt. "Dat het zo ongelooflijk snel gaat, dat is iets wat me echt heeft geraakt", zei Carola Wijdoogen van de NS.

Wat gaan de CEO's nu doen?

De managers maakten plannen en afspraken over hun eigen bedrijfsvoering, zodat Nederland duurzamer wordt. Ieder bedrijf maakt zijn eigen keuzen. Zo zal ING vanaf 2023 van zijn zakelijke klanten eisen dat ze energiezuiniger met hun bedrijfspanden omgaan.

De trip is georganiseerd door klimaatjournalist Bernice Notenboom. Met haar 2-graden expeditie wil ze de aandacht vestigen op het klimaatakkoord van Parijs, en wat er nodig is om het doel van dit akkoord te halen: de opwarming van de aarde beperken tot 2 graden, en liefst 1,5 graad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl