Michelle Obama zette zich tijdens het presidentschap van haar man in voor gezond eten op scholen
NOS NieuwsAangepast

Trump versoepelt regels voor gezondere schoollunches Michelle Obama

Amerikaanse scholen hoeven toch niet de hoeveelheid zout in hun schoolmaaltijden te verminderen of meer volkoren producten aan te bieden. Michelle Obama heeft daar hard voor gelobbyd toen haar man nog president was, maar de regering-Trump versoepelt de aanscherping van die regels.

Michelle Obama voerde jarenlang campagne om gezond eten op scholen te promoten. Ze probeerde Amerikaanse scholieren meer groente en fruit te laten eten, maar drong er ook bij producenten en scholen op aan om de hoeveelheid zout, suiker, vet en andere schadelijke stoffen in schooleten terug te dringen.

In 2010 werd de Healthy, Hunger-Free Kids Act ondertekend, waarin was geregeld dat de Amerikaanse federale overheid alleen geld voor schoolmaaltijden beschikbaar stelt als er meer fruit, groente en volkoren producten worden geserveerd met minder calorieën, zout en verkeerde vetten.

 • AFP
  Michelle Obama maakt zich sinds 2010 sterk voor gezond eten en bewegen
 • AFP
  Ze promoot ook een gezonder aanbod in winkels (2012)
 • AFP
  Tijdens een yogaklas laat ze kinderen zien hoe leuk bewegen is (2014)
 • EPA
  Bij een staatsdiner voor kinderen op het Witte Huis

Maar de nieuwe minister van Landbouw Perdue vindt dat die regels te ver gaan. "Als kinderen het gezondere voedsel niet willen eten en het weggooien, dan krijgen ze geen voedsel binnen en dat is niet goed voor ze", zei hij op een basisschool in Virginia, waar hij samen met de kinderen kipnuggets, groente en salade at.

Volgens Perdue is het niet zijn bedoeling om de regels terug te draaien, maar wil hij meer tijd nemen om ze door te voeren. Hij prees de inspanningen van Michelle Obama, maar zei dat hij de gezondere maaltijden nu ook smakelijker wil maken.

Het lijkt er sterk op dat de minister de aanbevelingen wil volgen van de School Nutrition Association. Dat is de organisatie die de bedrijven vertegenwoordigt die de maaltijden aan veel scholen in de VS leveren. De regering-Obama had daarmee juist geregeld onenigheid.

Gevaarlijk zout

Volgens deskundigen is vooral de hoeveelheid zout in de Amerikaanse schoolmaaltijden een gevaar. Die mogen nu maximaal 1,23 gram natrium bevatten. Voor volgend jaar was een reductie voorzien, maar die gaat dus niet door.

De Amerikaanse overheid raadt aan om maximaal 2,3 gram natrium per dag te gebruiken. Dat staat gelijk aan 5,75 gram zout en geldt voor volwassenen, voor kinderen ligt het cijfer lager.

Natrium zorgt voor de vochtbalans in je lichaam, regelt de bloeddruk en bijvoorbeeld ook de overdracht van prikkels in spier- en zenuwcellen. Te veel zout leidt tot een hogere bloeddruk en meer kans op nier- , hart- en vaatziekten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl