Premier Sobotka maakt het aftreden van de regering bekend
NOS NieuwsAangepast

Regering Tsjechië treedt af na fraude minister van Financiën

De premier van Tsjechië wil zijn regering ontbinden na aanhoudende berichten over fraude van de minister van Financiën, de miljardair Andrej Babis. Die zou belasting hebben ontweken. Het vertrouwen van het volk in de politiek staat op het spel, zegt premier Sobotka.

Sobotka dient eind deze week zijn ontslag in bij de Tsjechische president Zeman, die het opstappen van de premier en zijn ministers moet goedkeuren. Waarschijnlijk probeert Sobotka met de huidige partijen een nieuwe coalitie te vormen, maar dan zonder Babis erbij. Lukt dat niet, dan worden er vervroegde verkiezingen uitgeschreven.

'Enige oplossing'

Babis wordt gezien als de belangrijkste rivaal van de premier. In de peilingen staat de partij van de minister van Financiën bovenaan. De sociaal-democratische partij van de premier komt op de tweede plaats, maar op grote afstand.

Als premier Sobotka de minister had ontslagen, wat ook een optie was, dan had zijn opvolger meer tijd gehad om campagne te voeren, erkent de premier. Over een half jaar stonden verkiezingen gepland. "Dat is de reden dat ik kies voor de enige oplossing en dat is de ontbinding van het kabinet", zegt Sobotka.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl