Scheidsrechter Jan Verhaas en John Higgins tijdens de WK-finale AFP

Even bonkte zijn hart in z'n keel. Scheidsrechter Jan Verhaas had de finale van het WK-snooker op dat moment al urenlang onder controle, maar nu kwam het erop aan. Juist in de beslissende fase.

"Ik wist meteen: dit is een belangrijk moment", zegt de 50-jarige Verhaas als de commotie achter de rug is. Een paar uur eerder heeft Mark Selby zich ten koste van John Higgins tot wereldkampioen gekroond. Maar daar ging dus dat discutabele moment aan vooraf.

Mark Selby is voor de derde keer wereldkampioen AFP

Het gebeurde bij een stand van 16-14 voor Selby, die nog maar twee frames nodig had voor de winst. Maar het sterke spel van de Engelsman begon te haperen.

In een poging de druk weer bij Higgins te leggen, wilde hij de zwarte bal zo zacht mogelijk raken met wit. Selby dacht daarin geslaagd te zijn en keek dan ook vreemd op toen hij scheidsrechter Verhaas hoorde zeggen dat de ballen elkaar niet geraakt hadden.

Rumoer in de zaal

Niet alleen Selby reageerde verbaasd. Ook zijn tegenstander twijfelde en vroeg om een videoherhaling. "In eerste instantie doen we daar niet aan", legt Verhaas een dag later uit. "Maar het reglement staat wel toe dat je iemand die in een betere positie was om het te zien, om zijn oordeel mag vragen."

Verhaas vroeg raad aan zijn assistent Brendan Moore, maar die kon geen zekerheid bieden. Ondertussen bemoeiden ook de oud-kampioenen Steve Davis en John Parrot, aanwezig als analytici voor de BBC, zich ermee.

"Zij zeiden in eerste instantie dat er wel contact was geweest. Maar ik zag meteen aan hun blikken dat ze er niet zeker van waren. En dan moet ik doen wat ik al 25 jaar doe: vasthouden aan wat ik zelf gezien heb, want ik kan alleen doen wat mijn ogen me toelaten."

Hoofdrol scheidsrechter Verhaas in snookerfinale

En zo maakte de Zuid-Hollander een einde aan de onzekerheid met de woorden "I'm gonna stick with my decision". Het leverde hem een applaus op van het publiek. Maar ook een beteuterde blik van Selby. "Hij was inderdaad niet blij. Dat vertelde hij me na afloop ook nog even. Toch respecteerde hij mijn beslissing. Zo professioneel is hij wel."

Bovendien kon Selby zijn energie beter in zijn spel steken, want de ontknoping van de WK-finale werd er intussen alleen maar spannender op. Dat voelde Verhaas, die voor de zesde keer de WK-finale leidde, ook.

"Dat moment dreunde wel even door in de zaal. De eerste paar minuten voelde ik het ook nog wel, maar ik ben gelukkig ervaren genoeg om het van me af te kunnen zetten." Datzelfde kan zeker gezegd worden van Selby. Na het incident trok hij de wedstrijd gedecideerd met 18-15 naar zich toe.

Mark Selby juicht als hij met 18-15 wint. Op de achtergrond Jan Verhaas AFP

Hét moment van de wedstrijd bleek dus niet van doorslaggevend belang. Gelukkig maar, want zelfs na het zien van de beelden kan niemand met zekerheid stellen of de bal nu geraakt werd of niet.

Verhaas: "Mijn beslissing is dus goed, want niemand kan het tegendeel bewijzen. En ook als ik de reacties op de sociale media lees, denk ik dat ik het goede heb gedaan. Ik krijg namelijk veel schouderklopjes voor mijn optreden."

Bakkes op tv

En dat is wel zo prettig, aangezien Verhaas vanuit Sheffield doorreist naar Londen voor een korte stedentrip met zijn vrouw. "En ja, mijn bakkes is urenlang te zien geweest op de BBC. Daar hebben miljoenen mensen naar gekeken, dus ik zal wel het een en ander te horen krijgen als ik over straat loop daar."

STER reclame