ANP

Nederlandse F-16's hebben de afgelopen vier maanden tien Russische toestellen onderschept in het luchtruim boven de Baltische staten. Vandaag wordt het Nederlandse detachement in Litouwen afgelost door de Poolse luchtmacht.

Commandant Luchtstrijdkrachten Dennis Luyt legt in het NOS Radio 1 Journaal uit wat de tachtig Nederlanders met vier F-16's precies hebben gedaan. "De Baltische staten zijn zelf niet in staat om hun luchtruim te beveiligen, dus hebben ze aan de NAVO gevraagd om die taak op zich te nemen."

De jachtvliegers onderscheppen andere toestellen die het luchtruim binnendringen. "Dat betekent dat we naast zo'n vliegtuig gaan vliegen en dat we met allerlei signalen en via de radio duidelijk proberen te maken dat ze daar niet mogen zijn."

Russische bemanningen, Russische vliegtuigen

Het is in alle tien gevallen goed afgelopen, vertelt Luyt. "Dat betekent dat de bemanningen, eigenlijk allemaal Russische bemanningen van Russische vliegtuigen, het begrepen en het luchtruim weer verlieten."

Dennis Luyt en minister van Defensie Hennis ANP

Dat het allemaal Russen waren, was geen verrassing. Volgens de Commandant Luchtstrijdkrachten is het sinds de annexatie van de Krim in 2014 duidelijk dat het land zich anders gedraagt. "We hebben te maken met een wat assertiever Rusland. Dus we moeten als NAVO ook heel duidelijk aangeven waar de grenzen liggen. Dat is ook de boodschap van ons werk daar."

Over de beweegredenen van de Russen om het luchtruim te schenden terwijl ze weten dat het wordt bewaakt, laat Luyt zich niet uit. "Dat moet u maar aan de Russen vragen. Het enige wat wij doen, is alert reageren op de acties van Rusland. En de acties waarbij ze keer op keer het luchtruim schenden, spreken wat mij betreft voor zich."

Later vandaag is er een ceremonie in Litouwen waarbij het bevel over de missie Baltic Air Policing wordt overgedragen aan Polen.

STER reclame