NOS NieuwsAangepast

Overbelaste huisartsen willen meer tijd voor de patiënt

Huisartsen willen minder patiënten nu ze steeds meer taken moeten overnemen van het ziekenhuis. Als ze het huidige aantal patiënten houden, kunnen ze die taken er niet bij doen, zegt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).

Het kabinet wil de zorgkosten verder terugdringen en daarom taken weghalen bij medisch specialisten. Huisartsen, die voor een lager tarief werken, kunnen volgens het kabinet bepaalde taken overnemen.

De LHV zegt dat het kabinetsplan bij het huidige aantal patiënten niet mogelijk is. Gemiddeld heeft een huisarts nu 2200 patiënten. Volgens de LHV moeten dat er maximaal 1800 worden, anders raken huisartsen overbelast.

Tekort

"We willen dat onderzocht wordt wat er op de middellange termijn nodig is aan huisartsen, medisch specialisten en gebouwen. Er is nu nog geen tekort aan huisartsen, maar op den duur zijn er misschien meer huisartsen nodig", zei LHV-voorzitter Ella Kalsbeek in het NOS Radio 1 Journaal.

Huisartsen hebben er de laatste jaren veel taken bij gekregen. Ouderen wonen langer thuis, waardoor ze vaker een beroep doen op de huisarts. Ook worden ze door het ziekenhuis eerder naar huis gestuurd; ook dan moet de huisarts extra zorg verlenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl