Graffiti voor de gewapende tak van Hamas
NOS NieuwsAangepast

Hamas: we streven niet langer naar vernietiging Israël

De Palestijnse Hamas-beweging streeft officieel niet langer naar de gewelddadige vernietiging van Israël. Ook snijdt het de banden door met de Moslimbroederschap.

In een nieuw beleidsdocument dat vanavond verschijnt, staat volgens bronnen niet langer dat Hamas, dat het bestuur over de Gazastrook in handen heeft, uit is op het verdwijnen van de Joodse staat.

De opmerkelijke koerswijziging van Hamas lijkt ingegeven door de wens om de relatie met de Golfstaten en Egypte te verbeteren. Die landen beschouwen de Moslimbroederschap als een terroristische organisatie.

Israël gelooft er niets van dat Hamas zijn standpunt heeft afgezwakt. "Hamas probeert de wereld voor de gek te houden, maar dat zal ze niet lukken", zegt een woordvoerder van de regering. "Ze bouwen terreurtunnels en hebben duizenden raketten afgevuurd op Israëlische burgers."

Palestijnse staat

In het nieuwe document staat dat Hamas streeft naar een Palestijnse staat langs de grenzen die na de oorlog in 1967 werden vastgesteld. De vernietiging van Israël wordt weliswaar afgezworen, maar Hamas erkent de staat Israël officieel nog niet. Deze formulering lijkt een compromis tussen de hardliners binnen Hamas en de stromingen die pleiten voor meer dialoog.

Analisten denken dat de nieuwe opstelling van Hamas ten opzichte van Israël kansen biedt voor de beweging om de relaties met westerse landen te verbeteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl