Arnold Vanderlyde pleit voor een 'Champions League boksen'
NOS SportAangepast

Vanderlyde geniet en hoopt op revolutie in bokswereld

Opnieuw was het smullen voor de boksfans: het wereldtitelgevecht in het zwaargewicht tussen Anthony Joshua en Vladimir Klitsjko leverde lovende kritieken op. Vanwege de ambiance (90.000 toeschouwers op Wembley), maar vooral vanwege het niveau. Voormalig topbokser Arnold Vanderlyde genoot met volle teugen.

"Het leek wel of ik in een film zat. Ik had wel een goed gevecht verwacht, maar dit overtrof alle verwachtingen", begint Vanderlyde. "Het was het beste gevecht van de afgelopen jaren. Van de eerste seconde tot en met de elfde ronde ging het op en neer. De ene bokser ging neer, die stond weer op en dan ging de andere naar de grond."

"Dit gevecht laat de gedachten teruggaan naar de jaren '70 en '80. Ali, Frazier, Foreman: dat niveau. Op het scherp van de snede, technisch goed gebokst en met gecontroleerde agressie." Oftewel: Vanderlyde is lyrisch.

Joshua wint maar Klitsjko voelt zich geen verliezer

Olympische boksers als voorbeeld

Het lijkt wel of de bokssport bij het Nederlandse publiek langzaam aan een opmars bezig is. Of misschien is 'comeback' wel een betere bewoording. "Toen ik bokste in de jaren '80 en '90 werd ik constant gevolgd door cameraploegen", vertelt Vanderlyde. "Dat is daarna een hele tijd niet meer geweest. Maar nu weet een aantal Nederlandse boksers de schijnwerpers weer op zich gericht."

Vanderlyde noemt Nouchka Fontijn, Peter Müllenberg, Enrico Lacruz en Roy Korving als voorbeelden. "Zij presteren goed in het olympische boksen, dat geeft een nieuwe dimensie aan de sport. Die voorbeelden heb je nodig om de aandacht te trekken. Ik merk dat steeds meer mensen op recreatief niveau gaan boksen. Niet boksen om wedstrijden te winnen, maar om fit en vitaal te blijven."

Nouchka Fontijn (blauw) in de olympische finale van 2016 in Rio. Ze pakt uiteindelijk een zilveren medaille.

'Gevecht van de eeuw'

Ook wereldwijd groeit de aandacht. Anderhalf jaar geleden werd het gevecht tussen Floyd Mayweather jr. en Manny Pacquiao nog gepresenteerd als 'het gevecht van de eeuw'. Miljoenen mensen zagen Mayweather winnen op punten.

"Maar die wedstrijd viel enorm tegen, was echt een teleurstelling", herinnert Vanderlyde zich. "Het gevecht van gister is niet zo groot aangekondigd en opgepompt, maar werd door beide boksers met hart en ziel gevoerd. Het was misschien wel voor het eerst in de historie dat beide boksers normaal gedrag vertoonden. Respectvol waren. Geen ruzies vooraf, maar op een menselijke manier een topprestatie leveren."

Om de opgaande lijn door te trekken is het volgens Vanderlyde belangrijk dat de tv-aandacht blijft. "De mensen in Nederland die besluiten om voor die uitzendingen te gaan, verdienen lof. Het is niet makkelijk om dat soort gevechten te krijgen en naar je toe te trekken."

Manny Pacquiao (l) en Floyd Mayweather jr. in actie tijdens 'het gevecht van de eeuw' (2015)

Vanderlyde pleit voor 'Champions League boksen'

Daarnaast ligt er ook een belangrijke taak bij de internationale boksbonden. Daar zijn er in de ogen van Vanderlyde te veel van en daardoor is het voor veel liefhebbers lastig te doorgronden welke waarde een wereldtitel heeft.

Vanderlyde: "De IBF, de WBA en de WBC zijn de serieuze bonden. Het zou zeer waardevol zijn als de beleidsbepalers van de bokswereld met een revolutie komen. Innovatief gaan denken. Dat er één wereldbond met komen voor alle kampioenen. Zeg maar een Champions League."

"Bedenk een structuur waardoor mensen het ook echt kunnen volgen. Dat mensen eerst op landelijk niveau kunnen presteren en dan door kunnen groeien naar een internationaal podium", besluit Vanderlyde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl