'En dan sta je ineens te hakken in het Paleis op de Dam'

Privéfoto

De vrienden van Marjolein (30) hadden geen idee, ondanks haar hints. Op de bank gaf ze Remy (23), Luuk (27) en Jeroen (27) een glas met oranjebubbels, bijvoorbeeld. Ook trok ze een koningsblauwjurkje aan: de tweede hint. Nadat ze om 03.00 uur met een taxi bij het Paleis op de Dam waren aangekomen, zagen ze dat het "helemaal prachtig was uitgelicht" met het getal 50 erop. "Ik zei: nou heren, we gaan de verjaardag van de koning vieren."

Voor haar drie vrienden was het de eerste keer dat ze het paleis bezochten. Marjolein was er wel vaker geweest, maar nog niet in de nacht. Het bezoek van vannacht was voor haar de meest bijzondere ervaring. "Het maakt wel degelijk verschil of je daar komt in de nacht of overdag. Het voelt alsof je stiekem op een geheime locatie bent."

Het Paleis op de Dam is sinds vrijdagavond 22.00 uur 50 uur lang geopend voor bezoekers. Op die manier wordt de verjaardag van de koning feestelijk afgesloten.

Niet alleen het stiekeme karakter had een meerwaarde, ook de paleiszaal kwam beter tot zijn recht, vond Marjolein. "Ik zie veel meer voor me dat daar een diner wordt gehouden. Ik had echt het gevoel dat in het paleis geleefd werd. Dat had ik niet eerder."

Van tevoren had ze al het vermoeden dat er gedanst zou worden. Er werd al gezegd dat er "een stille verrassing" zou zijn "om je wakker te houden". Dat moest wel silent disco zijn. En jawel: ineens stond Marjolein, samen met haar drie vrienden, te dansen in de grote zaal van het paleis. "Op een gegeven moment stonden we zelfs te hakken. Dat was wel een once in a lifetime-moment. Het was zo leuk om te dansen en springen, daar blijf ik wel wakker van."

Silent disco in het Paleis op de Dam Privéfoto

Op het hoogtepunt stonden ze ongeveer met dertig man in de grote zaal. "Het was opeens heel gezellig met zijn allen. Op andere momenten was het juist heel bijzonder dat we er maar met ons viertjes waren."

Het publiek was gemengd. De meeste mensen hadden zich netjes gekleed, vertelt Marjolein, al waren er ook een aantal mensen in joggingbroek. "Ik was wel bang dat ik ergens onder een bankje dronken mensen zou zien liggen, maar dat was er absoluut niet."

Gwenda (51) uit Ede was er ook. Niet onder een bankje en gewoon netjes gekleed. Haar man keek vreemd op toen ze een tijdje geleden voorstelde om diep in de nacht het Paleis op de Dam te bezoeken. "Wat is dit nou weer?", zei hij. "Het was natuurlijk vooral mijn idee, maar uiteindelijk was hij echt aan het genieten. Hij stond overal langer bij te kijken dan ik."

Verslaggever Ardy Stemerding maakte eerder al een rondje door het paleis. Bekijk de rondleiding in onderstaande video.

Een rondleiding door het paleis

Ze is in dezelfde tijd als de koning opgegroeid en vond de tentoonstelling over de afgelopen 50 jaar daarom "heel leuk". Ook de muzikale bijdragen kon ze waarderen, net als de ornamenten. "Het enige minpuntje was dat er nergens drankjes werden verkocht."

Rond half drie gingen de twee weer terug met de auto. Maar knikkebollen op de bijrijdersstoel was er niet bij. "We hebben het de hele terugreis gehad over de nacht. We zijn heel enthousiast."

Op het moment dat Gwenda en haar man thuis aankwamen, zat het bezoek voor Marjolein en haar vrienden in Amsterdam erop. Het was half vijf, en het kwartet liep weg bij het paleis terwijl ze elkaar over en weer high fives gaven.

"Super tof dit", zegt Marjolein. "Ik vind het niet erg dat ik een nachtje moet nachtbraken om zo iets speciaals mee te maken."

Marjolein in het Paleis op de Dam Privéfoto