EPA
NOS NieuwsAangepast

Ervaren Zwitserse bergbeklimmer 'Swiss Machine' omgekomen in Himalaya

Een zeer ervaren Zwitserse alpinist is omgekomen door een val in de bergen in Nepal. De 40-jarige Ueli Steck was zich aan het voorbereiden op de beklimming van de Mount Everest.

Steck, bijgenaamd The Swiss Machine, was de Mount Nuptse aan het beklimmen, een lagere bergtop in het gebied, toen hij naar beneden viel. Hij zou zijn uitgegleden op een helling die met ijs was bedekt. Hij was alleen op pad. Zijn lichaam is geborgen.

Volgens de autoriteiten is Steck de eerste bergbeklimmer die dit seizoen is omgekomen.

Hij was van plan de Mount Everest via de minder gebruikelijke westelijke bergkam te beklimmen zonder extra zuurstof. Vandaar wilde hij doorsteken naar Lhotse, met 8516 meter de op drie na hoogste top ter wereld. Hij wilde daarmee een record breken.

Snel

Steck was bekend vanwege de snelheidsrecords die hij vestigde bij beklimmingen in de Alpen. Ook won hij verschillende prijzen. Vorig jaar vond hij samen met de Duitse klimmer David Göttler de lichamen van twee klimmers die in 1999 omkwamen in een lawine op de berg Shishapangma.

Er zijn momenteel honderden klimmers in het basiskamp van de Mount Everest om de 8848 meter hoge berg te gaan beklimmen. Het klimseizoen duurt van maart tot en met mei.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl