De presentatoren van een Turks datingprogramma Evleneceksen Gel / Facebook

In Turkije worden datingprogramma's op radio en televisie verboden. In een decreet dat vanavond is uitgevaardigd, staat dat programma's waar vrienden en partners worden gezocht niet kunnen worden toegestaan.

De regering zinde al een tijdje op het verbod. Vorige maand zei vice-premier Kurtulmus dat de populaire datingprogramma's niet overeenkomen met Turkse familietradities.

Noodtoestand

De Turkse regering kan maatregelen per decreet afkondigen onder de noodtoestand, die afgelopen zomer na de mislukte couppoging werd uitgeroepen. Sindsdien zijn meer dan 100.000 ambtenaren, wetenschappers en militairen aangepakt van wie wordt gezegd dat ze aanhanger zijn van de Gülen-beweging. Ze zijn ontslagen of vastgezet.

Ook vanavond is in een decreet het ontslag bekendgemaakt van zo'n 4000 mensen. Het gaat om onder anderen militairen, cipiers, academici en medewerkers van het ministerie van Geloofszaken. Hun namen zijn gepubliceerd in de Turkse staatscourant.

Wikipedia

Eerder vandaag kwam ook een andere maatregel van de Turkse autoriteiten in het nieuws. Ze hebben de online-encyclopedie Wikipedia geblokkeerd.

De reden is dat Wikipedia weigert artikelen te verwijderen die volgens Ankara een verband leggen tussen Turkije en terroristische groeperingen.

STER reclame