De Hongaarse premier Orbán AFP

De Hongaarse premier Orbán is bereid om zijn omstreden onderwijswet aan te passen aan de Europese wetgeving. Volgens de Europese Volkspartij heeft hij dat toegezegd. Orbáns Fidesz-partij maakt deel uit van die fractie in het Europees Parlement, net als onder meer het CDA en de Duitse CDU.

In de wet staat dat onderwijsinstellingen die vanuit het buitenland worden gefinancierd moeten sluiten, tenzij ze ook in het land van herkomst actief zijn. Slachtoffer van de wet zou de Centraal-Europese Universiteit worden, opgericht en gefinancierd door de Hongaars-Amerikaanse miljardair George Soros. In Hongarije wordt al weken betoogd tegen de wet, die deze maand werd bekrachtigd door Orbán.

Ook in Europa is er kritiek op de nieuwe wet. Volgens de Europese Commissie is die in strijd met het recht op academische vrijheid en vrije vestiging. Orbán heeft van de Commissie een maand gekregen om duidelijkheid te geven.

Timmermans

Eurocommissaris Frans Timmermans zei in het NPO Radio 1-programma Kamerbreed dat hij eerst wil zien wat Orbán van plan is. "Hij heeft in het verleden wel vaker wat geprobeerd. En zodra de Europese Commissie optrad, kwam hij ervan terug. Maar hij ging nu wel heel ver, door een wet aan te nemen die één universiteit treft."

Timmermans denkt dat Orbán toegeeft omdat veel leden van de Europese Volkspartij vonden dat hij te ver ging. "Ik heb de indruk dat de kwestie of hij wel in die fractie mag blijven aan de orde is, en dat het voor Orbán heel belangrijk is om lid van die politieke familie te blijven. Dan moet hij zich maar aan de spelregels houden."

Anti-Europa

De Europese Volkspartij heeft Orbán ook duidelijk gemaakt niet gediend te zijn van de anti-Europaretoriek van zijn partij Fidesz in Hongarije. Daaronder valt bijvoorbeeld een 'Stop Brussel'-raadpleging in zijn land. "De constante aanvallen hebben een niveau bereikt dat we niet kunnen tolereren", staat in een persverklaring van de partij.

STER reclame