ANP XTRA
NOS NieuwsAangepast

Turkije blokkeert Wikipedia

Turkije heeft de online-encyclopedie Wikipedia geblokkeerd. Volgens Turkey Blocks, een organisatie die het internetverkeer in Turkije in de gaten houdt, zijn alle edities van de encyclopedie niet meer toegankelijk.

Volgens het Turkse staatspersbureau Anadolu is de site geblokkeerd omdat Wikipedia weigert bepaalde artikelen te verwijderen. Het gaat om artikelen die volgens Ankara een verband leggen tussen Turkije en terroristische groeperingen.

Turkey Blocks zegt dat de blokkade vanochtend begon en is uitgevoerd zonder tussenkomst van een rechter. De organisatie verwacht dat er binnen een paar dagen alsnog goedkeuring komt van een rechtbank.

Niet iedereen wordt door de blokkade getroffen. Wie op het internet zit met een zogeheten VPN, dat het internetverkeer omleidt, kan wel gewoon op Wikipedia.

Blokkade

In Turkije worden vaker websites geblokkeerd. Sociale media als Twitter, Facebook en YouTube zijn vanuit Turkije regelmatig ontoegankelijk. Eind vorig jaar blokkeerde Turkije ook de website van de NOS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl