NOS NieuwsAangepast

Koning op eigen 'afterparty': zullen we even zingen, voor onszelf?

"Misschien kunnen we Lang zullen we leven zingen, gewoon voor onszelf." Zo sloot koning Willem-Alexander de toespraak voor zijn verjaardagsgenoten af. Waarna hij samen Máxima het lied inzette en de rest van de zaal volgde.

De koning dineerde vanavond met 150 mensen die net als hij gisteren jarig waren, in de Burgerzaal van het Paleis op de Dam in Amsterdam. Om in aanmerking te komen moest men ook nog een kroonjaar vieren (net als de koning) en ingeloot worden.

Er waren 11.500 aanmeldingen, van wie "een hoop zich hadden vergist in geboortedatum of -jaar", aldus de koning. Uiteindelijk heeft de notaris uit 4500 namen geloot.

  • ANP
    Willem-Alexander brengt een toost uit "op onszelf"
  • ANP
  • ANP
  • Matthijs Holtrop / NOS
    De zaal in het paleis waar het diner is

De chique Burgerzaal was gevuld met lakeien en gasten in avondkleding. "Als u van plan was om uw verjaardag niet groot te vieren, is dat mislukt", zei Willem-Alexander in zijn speech. "En als u dat wel gedaan heeft, is dit een afterparty."

Voorafgaand aan het diner, begroetten Willem-Alexander en Máxima elke gast persoonlijk bij het binnenkomen. Van sommigen kreeg het paar zelfs drie zoenen. En tegen elke gast: "gefeliciteerd met uw verjaardag".

Gasten arriveren bij het verjaardagsdiner

Eenmaal aan tafel had de koning ook persoonlijke aandacht voor zijn gasten. "Het sterkste geslacht bewijst zich maar weer. De oudste gast vandaag is mevrouw Richardson, geboren in 1917 ten tijde van de Eerste Wereldoorlog, toen koningin Wilhelmina regeerde", zei hij over de 100-jarige in het gezelschap.

"En er is onder de gasten ook een tweeling, eveneens 30 jaar, net als ik", grapte de koning, die 50 is geworden. Na een toost, "op onszelf", begon het diner met een zalmtompouce, gevolgd door een rundersteak en een hazelnoottaartje.

Het menu

Na het diner gingen Willem-Alexander, Máxima en de gasten samen naar buiten voor een groepsfoto met het publiek dat zich had verzameld op het Amsterdamse plein.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl