Henk ten Cate
NOS VoetbalAangepast

Juridisch onderzoek naar zakelijk handelen Henk ten Cate

De naam van voetbaltrainer Henk ten Cate wordt genoemd in een onderzoek dat is ingesteld naar mogelijk ongeoorloofde praktijken bij het bedrijf Tinker Travel. Advocaat Oscar Hammerstein zal namens een deel van de aandeelhouders van Tinker Travel een juridische procedure starten om mede-aandeelhouder Ten Cate persoonlijk aansprakelijk te kunnen stellen.

Ten Cate ontkent de beschuldigingen. Hij noemt het onderzoek dat nu tegen hem is ingesteld een "schandelijke actie". De voetbaltrainer voelt zich juist misleid door Tinker Travel. "Ik ben aandeelhouder voor 1 miljoen euro. Twee maanden geleden ben ik ingestapt voor 15 procent van de aandelen. Een week nadat ik aandeelhouder was geworden, bleek dat het bedrijf in slecht weer zit. Dat is het gevolg van mismanagement. Ik ben er onder valse voorwendselen binnengehaald."

Aandeelhouders van het bedrijf menen dat Ten Cate het bedrijf Tinker Travel bewust failliet wil laten gaan, om vervolgens met de verkoop van de know-how die in het bedrijf zit zelf vele miljoenen te verdienen. Naar verluidt zou hij daardoor 10 à 15 miljoen kunnen opstrijken.

Tinker Travel actief in reisbranche

Ook die beschuldiging wordt door Ten Cate ten stelligste ontkend. De trainer geeft een heel andere lezing van de zaak. "Meteen nadat ik als aandeelhouder was ingestapt, bleek het bedrijf te kampen met een acuut tekort. Samen met ABN Amro heb ik toen onderzoek laten doen. Daaruit bleek dat het tekort 2,3 miljoen was. Er werd aan de aandeelhouders gevraagd dat tekort aan te vullen. Maar dat weigeren ABN Amro en ik. Ik ben in twee maanden een miljoen kwijtgeraakt. Ik heb een claim ingediend tegen de directie van het bedrijf."

Tinker Travel werd enkele jaren geleden opgericht en is actief in de reisbranche. Het bedrijf maakte naam met een innovatief concept, waarbij reizigers van en naar luchthavens in Europa op luxe en geheel verzorgde wijze worden vervoerd. De eerste jaren kende het bedrijf een opvallende groei. Mede door dat succes zou Ten Cate zich eind vorig jaar als aandeelhouder aan Tinker Travel hebben verbonden.

Op dat moment wilde Tinker Travel ook internationaal zijn vleugels uitslaan. Zo diende het bedrijf een aanvraag in voor een IATA-code, een tweeletterige code die wordt toegekend aan luchtvaartmaatschappijen. Die uitbreiding en de lange procedure voor het aanvragen van de IATA-code kostte het bedrijf veel geld, met als gevolg dat Tinker in problemen raakte. Inmiddels zouden veel klanten en circa zeshonderd taxichauffeurs gedupeerd zijn door Tinker Travel.

Onderzoek naar bestuurlijke betrokkenheid

Na het aantreden van Henk ten Cate als aandeelhouder zouden de problemen enkel zijn toegenomen. Volgens een deel van de aandeelhouders stuurt de voetbaltrainer bewust aan op een faillissement van het bedrijf, waarna hij het concept van Tinker Travel zou willen verkopen aan een luchtvaartbedrijf in de Verenigde Arabische Emiraten. Met die verkoop zou een bedrag van 10 à 15 miljoen gemoeid zijn.

De aandeelhouders hebben inmiddels een onderzoek laten instellen naar de gang van zaken binnen Tinker Travel. Gekeken wordt onder andere naar de bestuurlijke betrokkenheid van Ten Cate en mogelijk ongeoorloofde beïnvloeding van de statutaire directie door hem, waarbij klanten en leveranciers zouden zijn benadeeld. Advocaat Oscar Hammerstein heeft laten weten begin volgende week een juridische procedure te zullen starten waarmee Ten Cate persoonlijk aansprakelijk kan worden gesteld.

Bondscoachschap

Henk ten Cate is op dit moment werkzaam als trainer van Al Jazira in Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten. Ruim een week geleden liet de voetbaltrainer zelf weten dat hij de voornaamste kandidaat was om bondscoach te worden van het Nederlands elftal. Twee dagen later meldde hij zich weer af voor die functie, omdat hij naar eigen zeggen te weinig vertrouwen voelde binnen de KNVB.

Op de vraag of de problemen rond Tinker Travel een rol hebben gespeeld bij zijn besluit in tweede instantie af te zien van het bondscoachschap, wenst Ten Cate niet inhoudelijk te reageren. In een latere reactie stelt hij dat deze zaken niks met elkaar te maken hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl