Bij een arbeidsongeval in Groningen in 2012 raakten twee monteurs gewond
NOS NieuwsAangepast

Slachtoffers arbeidsongevallen onfatsoenlijk behandeld

Slachtoffers en nabestaanden van ongevallen op het werk worden vaak onfatsoenlijk behandeld en slecht geïnformeerd. Dat zegt de Stichting Arbeidsongevallen die daarom aan de bel trekt. Dat doet de stichting vandaag op Workers' Memorial Day, een internationale herdenkingsdag voor arbeidsslachtoffers.

"Elk jaar gebeuren er zo'n 211.000 ongelukken op het werk. Sommige groot, sommige klein. Bij zo'n 60 tot 80 personen leidt dat zelfs tot de dood", vertelt Patrick van de Sande van Stichting Arbeidsongevallen.

Ontkenning

En mocht er een ongeluk op het werk gebeuren, dan gedragen bedrijven zich volgens de stichting vaak allesbehalve voorbeeldig. "Regelmatig ontkent de werkgever zelfs het ongeval of betwist het bedrijf dat het letsel is ontstaan door het ongeval. En nabestaanden worden ook vaak in het ongewisse gelaten over de toedracht."

Regelmatig ontkent of betwist de werkgever (de gevolgen van) een ongeval.

Patrick van de Sande - Stichting Arbeidsongevallen

Daardoor raken veel slachtoffers verstrikt in een web van procedures. Er zijn zoveel regelingen dat ze vaak niet weten welke voor hen van toepassing zijn. "Er komt heel veel op je af, waarvan veel dingen je totaal onbekend zijn. Zo moet een zaak bijvoorbeeld binnen twee jaar afgehandeld zijn, maar veel mensen weten dat niet."

Daarnaast wordt een ongeval lang niet altijd gemeld bij de inspectie, stelt Van de Sande.

Uitzendkrachten

Het zijn vooral zelfstandigen en uitzendkrachten die slachtoffer zijn. Ze kennen vaak de werkplek slechter omdat ze op veel verschillende plekken worden ingezet. "Ook doen ze vaker dan vast personeel fysiek belastend werk in ongunstige omstandigheden", stelt Van de Sande.

Dat ondervond hij zelf ook, toen zijn zwager drie jaar geleden om het leven kwam bij een arbeidsongeluk. "Hij is toen in een reactor afgedaald, daar was argon-gas. Hij heeft toen het bewustzijn verloren en is daarna overleden." Volgens Van de Sande heeft het bedrijf waar het ongeluk gebeurde wel een boete betaald, maar "elke boete is eigenlijk te laag in zo'n geval", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Actieplan

Van de Sande roept werkgevers, de overheid, vakbonden en verzekeraars dan ook op de handen ineen te slaan om een actieplan op te stellen zodat slachtoffers beter worden behandeld, ondersteund en geïnformeerd. "Want met de aantrekkende economie verwachten we dat het aantal arbeidsongevallen alleen maar stijgt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl