EPA
NOS NieuwsAangepast

Duitse militair doet zich voor als asielzoeker 'om aanslag te plegen'

Een 28-jarige Duitse militair is opgepakt op verdenking van het voorbereiden van een terreuraanslag. Tegelijkertijd wordt hij beschuldigd van fraude: hij registreerde zich eind 2015 als Syrische asielzoeker. Het Duitse OM noemt de zaak "meer dan curieus".

De reden voor dit dubbelleven is nog niet duidelijk, maar het OM vermoedt dat hij met deze truc de schuld in de schoenen van een vluchteling wilde schuiven.

De 28-jarige luitenant uit het Duitse Offenbach kwam drie maanden geleden in het vizier van justitie, toen hij op het vliegveld van Wenen een pistool verstopte in de stortbak van een wc. Hij werd opgepakt, maar genoeg bewijs om hem vast te houden was er niet. Wel werden zijn vingerafdrukken herkend, wonderlijk genoeg als die van een in de Duitse stad Giessen aangemelde Syrische vluchteling. Gisteren werd de Duitser gearresteerd.

Veel vragen

In Duitsland wordt met verontwaardiging op de zaak gereageerd. Hoe kan het dat een Duitse man, die geen Arabisch spreekt en geen Arabische achtergrond heeft, zich als Syriër uitgeeft en schijnbaar ook nog wordt geloofd. De man kreeg een opvangplek toegewezen en ook de bijbehorende toeslagen voor zijn levensonderhoud.

"Daar heb ik nu ook geen antwoord op", zei de woordvoerder van het OM vandaag. Die toeslagen haalde de militair zelf op, maar verder heeft hij zich niet veel in het opvangcentrum laten zien.

Het motief voor de geplande aanslag zou vreemdelingenhaat zijn. Dat zou blijken uit spraakberichten tussen de militair en een vermoedelijke handlanger. Deze man, een 24-jarige student en stadsgenoot van de verdachte militair, is ook opgepakt. In zijn huis zijn wapens en explosieven gevonden. Hij zou op de hoogte zijn geweest van de plannen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl