Haradinaj bij het hof in Colmar
NOS NieuwsAangepast

Frankrijk levert oud-premier Kosovo niet uit, Servië woedend

Oud-premier Ramush Haradinaj van Kosovo mag van het Franse gerechtshof niet worden uitgeleverd aan Servië. Volgens zijn advocaat is het hof tot de conclusie gekomen dat Haradinaj in Servië geen eerlijk proces zou krijgen.

Haradinaj werd begin januari op verzoek van Servië opgepakt in Frankrijk. Een week later werd hij vrijgelaten, maar hij moest wel in Frankrijk blijven in afwachting van de uitspraak over het Servische uitleveringsverzoek. Servië kan niet meer tegen de uitspraak in beroep.

"Ik ben nu een vrij man," reageerde Haradinaj. "Ik hoop dat ik vandaag nog naar Kosovo kan." Hij kan vertrekken zodra hij zijn paspoort terug heeft. Hij heeft verschillende keren gezegd dat het Servië om een politiek proces tegen hem te doen was.

Ook de partij van Haradinaj, de AAK, verwacht dat de oud-premier en voormalig rebellenleider vandaag al naar Kosovo terugkeert. Aanhangers staken in de hoofdstad Pristina op klaarlichte dag vuurwerk af.

Laster

President Hashim Thaci zegt dat "opnieuw is bewezen dat de beschuldigingen van de Servische geheime diensten tegen het Kosovo Bevrijdingsleger KLA laster zijn en dat dat wordt doorzien door de democratische wereld".

Servië verdenkt Haradinaj van oorlogsmisdaden tegen Serviërs tijdens de Kosovo-oorlog van 1998-1999. Het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag sprak hem tot twee keer toe vrij, eerst in 2008 en later in 2012, toen de zaak werd overgedaan.

Meer bewijs

Servië zegt dat het genoeg bewijs tegen hem heeft en wil hem opnieuw laten berechten. Het zou gaan om andere feiten dan waarvoor hij in Den Haag terechtstond. Servië verdenkt hem van de moord op burgers, marteling en verkrachting van een minderjarige.

Servië roept uit protest tegen de uitspraak zijn ambassadeur tijdelijk terug uit Frankrijk. Premier Vucic spreekt van een politieke beslissing en noemt die "schandelijk, onwettig, en bovenal politiek". Hij zei dat na een extra kabinetsbijeenkomst naar aanleiding van de uitspraak.

Chocola

"Als het niet zo tragisch was, zou het lachwekkend zijn", zei Vucic, "we nodigen hem niet uit om chocola te komen eten, maar om zich te verantwoorden voor oorlogsmisdaden."

De premier heeft aangekondigd dat hij de zaak zal bespreken met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov.

Twee jaar geleden werd Haradinaj in Slovenië opgepakt. Ook toen werd hij snel daarna vrijgelaten. Een Sloveense rechtbank oordeelde dat hij diplomatiek onschendbaar was. Volgens Kosovo was hij in Slovenië op doorreis als diplomaat met een speciale missie en had hij dus niet mogen worden opgepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl