AFP
NOS NieuwsAangepast

'Israël bombardeert wapendepot Hezbollah in Damascus'

Bij het vliegveld van Damascus is een zware explosie geweest. Volgens een televisiezender van de terreurorganisatie Hezbollah ging het om een Israëlische luchtaanval.

Een wapendepot van Hezbollah was het doelwit, meldt het Britse persbureau Reuters, dat zich baseert op 'inlichtingenbronnen'.

Israël, dat wel vaker lucht- en raketaanvallen uitvoert in Syrië, heeft de aanval min of meer bevestigd. "De luchtaanval in Damascus is helemaal in overeenstemming met ons beleid om de smokkel van geavanceerde wapens van Iran naar Hezbollah te verhinderen", zei de minister van Inlichtingen Katz. Een Israëlische legerwoordvoerder wilde geen commentaar geven.

Libanon

De wapens in het depot zouden zijn geleverd door Iran, de grote vijand van Israël. Hezbollah is een terreurbeweging in Libanon, die in Syrië aanwezig is om president Assad te steunen. Iran steunt zowel Hezbollah als Assad. Israël is bang dat Hezbollah zich ook in Libanon versterkt met de wapens die de beweging van Iran krijgt.

Volgens de eerste berichten zouden er geen doden zijn gevallen bij de luchtaanval. De explosie was zo luid dat inwoners in het centrum van Damascus, 30 kilometer verderop, wakker werden van de klap.

Breuk met traditie

Correspondent Sander van Hoorn vindt de reactie van Israël opvallend. "Het is traditie om niets te zeggen. Wat er nu gezegd is, wordt algemeen gezien als een erkenning dat het vliegveld is aangevallen."

Van Hoorn verwacht niet dat Syrië reageert op de luchtaanval. "Israël heeft een groot en sterk leger, Syrië zal het onderspit delven als ze het op de spits drijven. Bovendien kan Israël vliegend boven de bezette Golanhoogte het vliegveld raken, ze hoeven de grens niet eens over."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl