ANP

De strijd om het Franse presidentschap speelde zich vandaag onverwachts af op een fabrieksterrein in Amiens, in het noorden van het land. Werknemers van wasdrogerproducent Whirlpool hadden het werk neergelegd omdat de fabriek volgend jaar sluit en de productie naar Polen wordt verplaatst. De stakers hoefden niet te vrezen voor een gebrek aan media-aandacht, want ze kregen onaangekondigd bezoek van beide presidentskandidaten.

Fabrieksterrein decor van verkiezingsstrijd

Emmanuel Macron zou al aandacht aan de fabrieksarbeiders besteden, maar niet in de fabriek zelf. Hij praatte achter gesloten deuren met vakbondsleiders in Amiens, en zei dat hij geen beloften wil doen die hij niet waar kan maken.

Selfies

Toen was daar ineens Marine Le Pen. Onverwacht voor zowel Macron als de meeste media. Ze maakte selfies met de stakende werknemers die haar met open armen ontvingen. "En dat is logisch," zegt correspondent Frank Renout, "want Le Pen heeft gezegd dat ze de fabriek zal openhouden en herhaalde die belofte vandaag nog eens."

Ze noemde de afwezigheid van Macron een teken van minachting voor de fabrieksmedewerkers. Pijnlijk voor Macron, die een paar kilometer verderop zat, en daarom toch maar besloot te komen. "Maar die werd welkom geheten door een welkomstcomité dat vooral floot en schreeuwde", zegt Renout, die erbij was.

Emmanuel Macron in Amiens AFP

De fabrieksmedewerkers maakten meer dan duidelijk dat Le Pen hun kandidaat is en dat Macron niet wordt gezien als de man die hen gaat helpen. Volgens Renout komt dat doordat Macron het imago heeft van de oud-bankier en de man van het geld. Hij zat bovendien ook nog eens in de socialistische regering van François Hollande. Onder die regering nam de werkloosheid voornamelijk toe.

Laconiek

Macron probeerde de situatie bij de fabriek op te lossen door laconiek te blijven, des te meer omdat er misschien wel 200 journalisten om hem heen stonden. Uiteindelijk kwam hij toch het terrein op en sprak hij een delegatie van de werknemers die hij eerder ook al ontmoette in Amiens. Al met al een erg chaotisch bezoek dus, waarbij Macron niet de goede sier maakte die hij vanochtend waarschijnlijk in zijn hoofd had.

"Hier moesten de overgebleven twee kandidaten kleur bekennen. Die hele verkiezingsstrijd over economische waarden, grenzen, protectionisme en mondialisering speelde zich hier af, op een fabrieksterrein in Amiens."

STER reclame