Een Amerikaans legervoertuig vervoert THAAD-onderdelen in Seongju, Zuid-Korea. ANP

Het Amerikaanse raketafweersysteem THAAD in Zuid-Korea wordt de komende dagen operationeel. Dat heeft admiraal Harris tegen het Amerikaanse Congres gezegd, volgens persbureau Reuters. De Amerikanen zeiden eerder al het systeem versneld te plaatsen vanwege de toenemende militaire dreiging uit Noord-Korea.

Eerder vandaag werd bekend dat belangrijke onderdelen van het raketschild zijn vervoerd naar een voormalig golfterrein in het zuidoosten van Zuid-Korea, waar het systeem wordt geïnstalleerd. De onderdelen zijn afkomstig van legerbases van de VS in Zuid-Korea.

Het afweersysteem moet het land beschermen tegen eventuele agressie van Noord-Korea. Niet alle Zuid-Koreanen zijn blij met de komst van THAAD. Er zijn geregeld protesten. Vannacht raakten bewoners uit de omgeving van de golfbaan slaags met de politie toen de wagens met onderdelen langsreden.

Protesten tegen raketschild THAAD

Veel demonstranten willen eerst de presidentsverkiezingen van 9 mei afwachten voordat verdere beslissingen worden genomen over het plaatsen van het systeem. Ze voelen zich bovendien in het nauw gedreven door China, dat Zuid-Koreaanse producten officieus boycot vanwege het raketschild.

Geavanceerde radar

China is de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea en fel gekant tegen de komst van THAAD naar Zuid-Korea. De Chinezen maken zich met name zorgen over de geavanceerde radar van het systeem, die ook informatie op Chinees grondgebied zou kunnen oppikken.

Het operationeel worden van THAAD komt op een moment dat de spanningen op het Koreaanse schiereiland oplopen. Zo heeft de VS het vliegdekschip USS Carl Vinson naar de regio gestuurd en kwam gisteren een Amerikaanse nucleaire onderzeeër aan voor de kust van Zuid-Korea. Noord-Korea hield ondertussen een grote artillerie-oefening op de Dag van het Leger.

STER reclame