'Rechter moet luisteren naar jongen (12) die geen chemokuur wil'
Moet een kind van 12 een kankerbehandeling krijgen, terwijl hij dat zelf helemaal niet wil? Om die vraag draaide het gisteren in de rechtbank van Alkmaar, waar een vader in een kort geding eiste dat zijn zoon een chemokuur krijgt.
Het ANP en het AD schrijven dat het jongetje een hersentumor heeft en daarvoor eind vorig jaar werd bestraald. Hij had in maart een chemokuur moeten krijgen, maar die wil hij niet.
Zijn ouders, die zijn gescheiden, verschillen van mening. Zijn moeder zou meer zien in alternatieve geneeswijzen. Dat conflict leidde er eerder al toe dat de jongen onder toezicht werd gesteld van een gezinsvoogd.
Het belang van het kind staat altijd voorop.
Volgens de wet moeten kinderen tussen 12 en 16 samen met hun ouders beslissen over een onderzoek of behandeling. "Op deze leeftijd kunnen kinderen hun situatie meestal goed overzien", zegt de Rijksoverheid. "Daarom gaat hun mening vaak boven de mening van de ouders."
De rechter moet het kind inderdaad in gelegenheid stellen om zijn mening te geven, zegt de Amsterdamse advocaat Dianne Kroezen. Zij is voorzitter van de Vereniging van Familierechtadvocaten Scheidingsmediators. "Dat staat ook in het Internationale Verdrag voor de Rechten van het Kind."
Mening weegt zwaar
Of het kind überhaupt in staat is om zijn eigen mening te geven, wordt getoetst door een deskundige. Het ANP en AD schrijven dat een psychiater heeft vastgesteld dat de 12-jarige jongen echt niet verder behandeld wil worden.
"De mening van het kind wordt door de rechter steeds meer meegewogen", zegt Kroezen. "Het gaat hier niet om een baby of kleuter, maar om een kind van 12 met een mening. Die weegt zwaar mee." De rechter vraagt zich ook af of het kind de gevolgen van zijn beslissing kan overzien.
De zaak speelde zich achter gesloten deuren af. De rechtbank Noord-Holland wil daarom niet zeggen of de 12-jarige jongen gisteren zelf aanwezig was in de rechtszaal.
Uitspraak
Kroezen wil niet vooruitlopen op de uitspraak van de rechter, maar geeft wel aan dat die zal kijken naar het belang van het kind. "Dat staat altijd voorop, maar is niet het enige belang dat wordt gewogen."
De uitspraak is op 12 mei.