NOS NieuwsAangepast

Werkloze in Zaanstad kan (soms) nieuwe tanden krijgen

Nieuwe tanden om je sollicitatiekansen te verhogen, of een fiets om naar je werk te gaan. Inwoners van Zaanstad die weinig te besteden hebben, kunnen sinds vandaag voor dit soort voorzieningen aankloppen bij de gemeente.

Die kan de verzoeken snel inwilligen. Het gaat om zorg op maat, zonder allerlei regeltjes en voorschriften. Zaanstad begon daar vorig jaar een proef mee en die is goed bevallen.

Het was een van de vijf projecten van de gemeenten en rijksoverheid om meer maatwerk te leveren. Het beviel zo goed, dat het gemeentebestuur de proef nu omzet in algemeen beleid. Daarmee is Zaanstad een van de eerste gemeenten in Nederland die armoedebestrijding zo 'regelvrij' regelen.

Tijdens de proef liep Zaanstad wel tegen wet- en regelgeving aan. Maar na overleg bleek dat er meer wettelijke ruimte was dan de gemeente dacht. Een voorbeeld: iemand met een auto heeft officieel 'vermogen', en komt niet in aanmerking voor bijzondere bijstand. Maar regels bleken buigzaam: door de auto als noodzakelijk te bestempelen om naar het werk te gaan, hoefde die niet als vermogen te worden gerekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl