NOS NieuwsAangepast

EU-hof verbiedt verkoop kant-en-klare streamingkastjes

  • Joost Schellevis

    Techredacteur

  • Joost Schellevis

    Techredacteur

Mediaspelers die zo zijn ingesteld dat je er zonder te betalen films, tv-series en -zenders mee kunt kijken, kunnen niet door de beugel. Dat heeft het Europees Hof van Justitie geoordeeld in een zaak tegen het bedrijf Filmspeler.nl, dat dergelijke kastjes verkoopt.

Het gaat daarbij om kastjes die zo zijn ingesteld dat je zelf niets hoeft te doen om illegaal te kijken. Mediastreamers als de Chromecast en de Apple TV kunnen dus wel door de beugel: je kunt daar illegale films en series op kijken, maar daar moet je zelf moeite voor doen.

Copyright-waakhond Brein, die de rechtszaak had aangespannen, vindt dat die kastjes inbreuk maken op het auteursrecht. Hoewel er geen illegale films of series op staan, kan de koper van een kastje die wel kijken zonder zelf iets hoeven in te stellen. De films en series worden vervolgens door het kastje van internet geplukt.

Het Europees Hof is het met Stichting Brein eens. Filmspeler.nl verkoopt ze namelijk met het doel om inbreuk te maken van het auteursrecht: de speler is niet bedoeld voor het bekijken van legale films of tv-shows. Daardoor is ook de verkoop van de kastjes in strijd met de wet.

Nederlandse rechter

De streamingkastjes worden niet direct uit de verkoop gehaald; de uitspraak van het Europees Hof gaat nu terug naar de Nederlandse rechter. Die zal ook moeten oordelen over een eventuele schadevergoeding. Filmspeler.nl was niet bereikbaar voor commentaar.

De gebruiker van de streamingkastjes is overigens ook illegaal bezig, maar dat was verwacht. "Het Europees Hof deed eerder al een uitspraak over illegaal downloaden", aldus ict-jurist Arnoud Engelfriet. "Nu oordeelt het Hof dat dat ook geldt voor streaming, maar dat was te verwachten."

Hoe populair de kastjes precies zijn, is onduidelijk, maar eerder zei een lagere rechtbank in Nederland dat de kastjes door een "vrij groot aantal personen" zijn gekocht.

Verkoop in de ban

"We gaan andere verkopers van dit soort apparaten vragen om daarmee te stoppen", zegt Tim Kuik van Stichting Brein. Hij adviseert kopers hun geld terug te vragen, nu de verkoop verboden blijkt te zijn en het Europees Hof expliciet heeft geoordeeld dat ook het gebruik van de kastjes in strijd is met de wet.

Stichting Brein is nog niet van plan om gebruikers van de streamingkastjes aan te pakken, maar houdt de mogelijkheid open dat dat verandert. Bovendien kunnen individuele tv-zenders of filmbedrijven gebruikers aanpakken. Daarvoor is wel medewerking van internetproviders vereist; die zien dat vooralsnog niet zitten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl