Vaders met hun kinderen tijdens de Negenmaandenbeurs
NOS NieuwsAangepast

Krijgen jonge vaders in Europa 10 dagen vrij en 4 maanden verlof?

Ook vaders moeten minimaal tien dagen vrij krijgen na de geboorte van hun kind. Dat staat in een voorstel van de Europese Commissie. In Nederland krijgen mannen nu maar twee dagen vrij als ze vader worden. De commissie wil dat dus vervijfvoudigen.

De Europese Commissie maakt vandaag nieuwe plannen bekend die de loonverschillen tussen mannen en vrouwen kleiner moeten maken. Nu hebben jonge moeders veel minder vaak een baan dan jonge vaders. En vrouwen in Europa verdienen veel minder dan mannen. Volgens de Europese Commissie is dat deels te wijten aan de ongelijke verdeling van zorg voor de kinderen.

Vaderschapsverlof

De plannen moeten het makkelijker maken voor mannen om een deel van de zorg voor de kinderen op zich te nemen. Daarvoor krijgen ze dus direct na de geboorte tien dagen vrij, een soort zwangerschapsverlof voor mannen.

Daar blijft het niet bij: mannen moeten ook minimaal vier maanden vaderschapsverlof kunnen opnemen. De commissie wil zelfs dat de mannen in die maanden ook worden doorbetaald. Dat mag op een lager niveau zijn, zolang ze maar minimaal net zo veel betaald krijgen als tijdens ziektedagen.

Hoeveel weken kunnen vaders verlof krijgen? (bron: OESO, 2016)

België19,3
Duitsland8,67
Finland9
Nederland0,4
Portugal22,29
Verenigd Koninkrijk2
Zweden14,29

Het zal nog even duren voordat de plannen van de commissie in de wet staan. Het Europees Parlement moet er nog over stemmen en ook de EU-lidstaten moeten nog instemmen met de plannen.

Vooral dat laatste lijkt een probleem te worden. Er zijn landen die al aan de eisen voldoen. In Zweden, Portugal en Oostenrijk hebben mannen het bijvoorbeeld veel beter voor elkaar dan Brussel wil eisen.

Maar elders is er niet of nauwelijks verlof voor jonge vaders. Landen als Nederland en Tsjechië zullen zeker proberen om de maatregelen tegen te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl