Syrisch-Koerdische strijders van de YPG bij hun beschadigde hoofdkwartier Reuters

De VS is bezorgd over luchtaanvallen die Turkije heeft uitgevoerd op posities van Koerdische rebellen in Syrië en Irak. Turkije zou daarover geen overleg hebben gevoerd met de internationale coalitie onder Amerikaanse leiding die strijdt tegen IS.

Turkse gevechtsvliegtuigen hebben Koerdische strijders gebombardeerd in het gebied rond Sinjar, in het noorden van Irak en in het noordoosten van Syrië. Daarbij zijn volgens de Amerikanen zeker 25 mensen om het leven gekomen, onder wie vijf leden van de peshmerga, een organisatie die deel uitmaakt van de coalitie.

De aanvallen waren volgens Turkije gericht tegen groepen die gelieerd zijn aan de terreurbeweging PKK, die strijdt voor zelfbeschikking van de Koerden in Turkije.

Contact met Turkije

Een woordvoerder van het Witte Huis zegt dat de zorgen van de VS direct zijn overgebracht aan de Turkse regering. "Deze luchtaanvallen waren niet goedgekeurd door de coalitie en hebben mensenlevens geëist bij onze partner-organisaties in de strijd tegen IS."

Ook de regering in Irak heeft zijn veroordeling uitgesproken over de bombardementen.

Amerikaanse militairen bij een getroffen post van YPG Reuters

President Erdogan zegt in een reactie dat Turkije was gedwongen maatregelen te nemen. Volgens hem is de Noord-Iraakse regio Sinjar een uitvalsbasis geworden voor PKK-militanten. "Wij gaan door tot de laatste terrorist is geëlimineerd", zei Erdogan tegen persbureau Reuters.

Erdogan zei ook dat hij de informatie heeft gedeeld met de Verenigde Staten, Rusland en Irak. Het speet hem dat bij de aanvallen strijders van de Iraaks-Koerdische peshmerga om het leven zijn gekomen. Volgens hem was de actie in geen enkel geval gericht tegen deze strijders.

Communicatiecentra

Volgens de Syrisch-Koerdische militie YPG hebben de Turkse bommen een radiostation, een media- en communicatiecentrum en militaire posten geraakt. Daarnaast is een nog onbekend aantal strijders omgekomen in de stad Karachok, in het noordoosten van Syrië.

YPG werkt samen met de coalitie in de strijd tegen IS. Turkije zegt dat het een tak is van de PKK en dat de leden van deze organisatie hun toevlucht hebben gezocht in de buurlanden Irak en Syrië.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een oppositiegroep die vanuit Groot-Brittannië alle kanten van het conflict in de gaten houdt, meldt dat er 18 strijders van YPG zijn omgekomen.

Uitvalsbasis

Volgens het Turkse leger hebben de aanvallen doelen getroffen in de bergen van Sinjar en een bergachtige regio in Syrië. Het zou gaan om schuilplaatsen, wapenopslagplaatsen en controle-centra.

Bij die aanvallen zouden, volgens Turkse lezing, 40 militanten in Sinjar zijn "geneutraliseerd" en nog eens 30 in het noorden van Syrië.

Volgens een woordvoerder waren de operaties bedoeld om te voorkomen dat via deze gebieden Koerdische rebellen, wapens, munitie en explosieven Turkije zouden binnenkomen.

STER reclame