Jimmy Wales is de bekendste oprichter van Wikipedia Flickr / Joi Ito

Oprichter Wikipedia begint site om nepnieuws tegen te gaan

time icon Aangepast

Jimmy Wales, de oprichter van Wikipedia, wil een nieuwssite starten waarbij journalisten en lezers nauw samenwerken. Op die manier wil hij onder meer nepnieuws tegengaan. De site is gratis te bezoeken en advertentie-vrij, het is de bedoeling dat Wikitribune gaat leven van donaties.

Wales is van plan om de komende dertig dagen geld in te zamelen. Op dit moment hebben ruim 400 mensen aangegeven de site te willen steunen. Donateurs die de site maandelijks steunen, krijgen daarnaast inspraak bij het maken van de verhalen. Als er aan het einde van de crowdfundactie niet genoeg geld is, gaat het plan niet door.

Kapot

"Het nieuws is kapot", zegt Wales op de site van Wikitribune. "Maar we hebben een manier gevonden om het te repareren."

Wales betoogt dat het internet onze nieuwsconsumptie heeft veranderd: we zijn niet meer bereid te betalen voor nieuws en de druk van adverteerders werkt 'slechte' verhalen in de hand. Ook stelt Wales dat dit de opmars van nepnieuws heeft versterkt, mede doordat sociale media ons alleen dingen laten zien die we willen zien.

Wales is van plan om tien journalisten aan te nemen. Zij moeten verhalen maken over diverse onderwerpen, van Amerikaanse en Britse politiek tot technologie en wetenschap. Daarbij is het de bedoeling dat de journalisten zo transparant mogelijk zijn over hun werkwijze. Zo moet het altijd duidelijk zijn wat de bron is van de verhalen.

Rol lezers

Wat opvalt aan het idee van Wales is dat er een grote rol is weggelegd voor de lezers. "Op de meeste nieuwssites bevindt de lezersgemeenschap zich aan de onderkant van verhalen, wij willen ze bovenin stoppen", is te lezen op de site van Wikitribune.

Het is de bedoeling dat zij meelezen met verhalen en als er correcties nodig zijn deze makkelijk kunnen indienen. Dat doet denken aan de werkwijze van Wikipedia, de site waar Wales bekend om is geworden.

STER Reclame