NOS NieuwsAangepast

Politie en wetenschap bundelen krachten bij opsporing

Politie en wetenschappers gaan samenwerken om effectiever en efficiënter onderzoek te kunnen doen naar criminaliteit. De techniek die de wetenschap in huis heeft, wordt gebruikt om meer en betere informatie te halen uit telefoons en computers die in beslag genomen zijn. Binnenkort maakt de politie een begin met het project Politielab.

Drie promovendi van de Universiteit van Amsterdam gaan hun promotieonderzoek doen bij de politie. Er is veel belangstelling voor vanuit de wetenschap, zegt de politie. Er moeten programma's worden ontwikkeld om snelle data-analyse mogelijk te maken.

"Er zijn steeds meer data aan het werk, waardoor het steeds moeilijker is om verbanden te ontdekken. Daarom willen we de expertise van de wetenschap gebruiken", zegt Theo van der Plas, programmadirecteur digitalisering en cybercrime bij de politie in het NOS Radio 1 Journaal. De ontwikkelingen in de wetenschap gaan volgens hem zo snel dat de politie daar graag bij wil aansluiten.

Misdaden sneller oplossen

De techniek helpt bij het ontdekken van nieuwe verbanden die rechercheurs niet met het blote oog kunnen zien. De computer kan razendsnel grote hoeveelheden bestanden met elkaar vergelijken en verbanden leggen. "Uiteindelijk zullen we daardoor sneller de onderzoekslijn vinden en sneller tot de oplossing van een misdaad kunnen komen", zegt Van der Plas.

"Er is bijvoorbeeld een grote hoeveelheid foto's van huiskamers. Combinatie van die beelden kan tot de conclusie leiden dat het om een clubhuis gaat waarvan een criminele bende gebruikmaakt. Door deze data science kunnen we mogelijk herleiden waar dat clubhuis staat en dat helpt ons enorm in het onderzoek."

Momenteel wordt in de Eerste Kamer de Wet computercriminaliteit behandeld. "Die hebben we hard nodig om binnen te mogen dringen in geautomatiseerde systemen." Zo kan de politie toegang krijgen tot informatie voordat die wordt versleuteld door criminelen. "Dat hebben we nodig om de wedloop met de criminaliteit bij te houden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl