Keeperstrainer Klijn uit onvrede weg bij handbalvrouwen

Aangepast
Debbie Klijn (m) in gesprek met Tess Wester (r) en Jasmina Jankovic (l) Henk Seppen

Debbie Klijn is gestopt als keeperstrainer van de Nederlandse handbalvrouwen. De oud-international kan zich niet vinden in de plannen van bondscoach Helle Thomsen.

"Helle wil gaan testen met een team-manager op de bank in plaats van een keeperstrainer", legt Klijn uit. "Dat betekent dat ik voortaan tijdens wedstrijden mijn werkzaamheden op de tribune had moeten doen. Dat voelt niet goed, want dan ben ik geen meerwaarde."

Andere dingen

Klijn had met Thomsen een telefonisch onderhoud over haar besluit. "Het is een verschil van inzicht. Ik begrijp dat Helle andere dingen wil proberen, zodat we straks wel goud pakken in plaats van zilver", vertelt de voormalig keepster, wijzend naar de tweede plaatsen van Oranje op het meest recente EK (2016) en WK (2015).

Debbie Klijn (rechts) naast Helle Thomson tijdens het EK in Zweden Pro Shots

Klijn is medeverantwoordelijk voor de spectaculaire ontwikkeling die Tess Wester als Oranjekeepster heeft gemaakt. Wester wordt inmiddels beschouwd als een van de beste keepers ter wereld.

Tess Wester was verrast en ze vond het jammer. De keeperspositie is de afgelopen tijd ook een stabiele factor geworden.

Debbie Klijn

"Tess was verrast en ze vond het jammer. De keeperspositie is de afgelopen tijd ook een stabiele factor geworden", zegt Klijn. "Maar nogmaals, het is de keuze van Helle Thomsen. Misschien pakt de test wel heel goed uit."

Klijn houdt de deur naar Oranje wel op een kier. "Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de nieuwe plannen niet lopen zoals iedereen hoopt. Het boek is wat mij betreft nog niet dicht."

Technisch directeur: nieuwe inzichten

Technisch directeur Sjors Röttger van de handbalbond ziet het vertrek van Klijn als onderdeel van een proces. "Sinds vorig jaar hebben we een nieuwe bondscoach, dus dan veranderen er dingen", legt hij uit.

"Dat zijn normale processen. Debbie, Helle Thomsen en ik hebben een aantal keer met elkaar gesproken, maar het verschil van inzicht was te groot. Het is misschien een ingrijpende verandering, maar dat hoort ook bij topsport."

De handbalbond gaat nu op zoek naar een vervanger voor Klijn.

Bij een handbalduel mogen maximaal vier personen van de technische staf op de bank plaatsnemen. Bij Nederland waren dat in het verleden veelal de bondscoach, een assistent, een fysiotherapeut en een keeperstrainer.

In het buitenland is de aanwezigheid van een team-manager op de bank veel gangbaarder.

STER Reclame