Vrouwen in Saudi-Arabië
NOS Nieuws

Verbijstering over Saudi-Arabië in VN-vrouwenrechtencommissie

Mensenrechtenorganisatie UN Watch is er verbijsterd over dat Saudi-Arabië is gekozen als lid van een 45-landen tellende VN-commissie die zich bezighoudt met vrouwenrechten. De verkiezing met geheime stemming was vorige week al: 47 landen stemden voor, 7 tegen. De verkiezing kreeg tot nu toe maar weinig publiciteit.

UN Watch brengt de verkiezing alsnog onder de aandacht. Volgens de directeur van de Zwitserse mensenrechtenorganisatie is het opnemen van Saudi-Arabië in de commissie net zoiets als het aanstellen van een pyromaan als hoofd van de brandweer. "Het is absurd en moreel verwerpelijk", zegt hij. "De Saudische discriminatie van vrouwen zit overal. Iedere vrouw moet een mannelijke begeleider hebben die alle belangrijke beslissingen in haar leven neemt, van de geboorte tot aan haar dood."

Volgens de organisatie zijn de mensenrechten bij de VN ingeleverd voor oliedollars en politiek. "Daarmee laat de VN miljoenen onderdrukte vrouwen zitten, die hun hoop hebben gevestigd op de VN voor hun veiligheid", zegt de directeur.

Ranglijsten

Saudi-Arabië scoort op internationale ranglijsten zeer slecht als het gaat om vrouwenrechten. Mannen bepalen of een vrouw mag trouwen of mag reizen. Saudi-Arabië staat op plaats 141 in een ranglijst van het World Economic Forum over ongelijkheid tussen man en vrouw: alleen Syrië, Pakistan en Jemen doen het nog slechter.

De VN-commissie heeft als doelstelling gelijkheid tussen mannen en vrouwen te promoten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl