Frans Timmermans AFP

Hoewel de pro-Europese Macron als nummer één uit de eerste ronde kwam, is er geen reden tot juichen over de uitslag van de Franse presidentsverkiezingen. Dat zegt Frans Timmermans, eerste vice-voorzitter van de Europese Commissie, in een interview met de NOS.

Macron kreeg gisteren 23,9 procent van de stemmen. Le Pen, die de euro wil inruilen voor de franc en een referendum wil over uittreding uit de EU, zit daar kort achter, met 21,4 procent. Beiden gaan door naar de tweede ronde, die wordt gehouden op 7 mei. De conservatief Fillon (19,8) en de linkse Mélenchon (19,2 procent) vallen af.

Links-rechts

"Vier op de tien Fransen hebben gestemd voor een gesloten samenleving", concludeert Timmermans, die daarbij de stemmen van Le Pen en Mélenchon bij elkaar optelt. "Dat roept de vraag op: wat is er in onze samenleving aan de hand, dat baart mij wel zorgen."

Volgens Timmermans is het een teken van deze tijd, een Europees fenomeen: "Je ziet geen links-rechts tegenstelling meer, maar het gaat over een gesloten of open samenleving. De sociaal-democratie is er in ieder geval niet in geslaagd om mensen perspectief te bieden."

Hij voorspelt dat kiezers die op Mélenchon of Le Pen hebben gestemd uiteindelijk van een koude kermis thuis komen. "De kater zal groot zijn. Populisten beloven zo veel, dat kan nooit waargemaakt worden. Kijk naar de VS, daar zijn mensen nu al teleurgesteld."

STER reclame