PPG-topman Michael McGarry probeert het overnamebod op AkzoNobel uit te leggen
NOS NieuwsAangepast

Amerikanen verhogen bod op AkzoNobel

De Amerikaanse verffabrikant PPG heeft zijn bod op AkzoNobel verhoogd, van 90 euro naar 96,75 euro. AkzoNobel wees het eerdere bod van PPG af en zegt tot nu toe steeds dat een zelfstandig voortbestaan veel beter is voor werknemers en aandeelhouders.

PPG-topman Michael McGarry zegt nu een laatste uitnodiging aan AkzoNobel te doen om samen te werken aan het creëren van waarde voor aandeelhouders en andere belanghebbenden. AkzoNobel zegt in een eerste reactie het bod te zullen bestuderen.

Het verhoogde bod komt aan de vooravond van de aandeelhoudersvergadering van AkzoNobel, morgen in Amsterdam, en zet extra druk op de raad van bestuur en de raad van commissarissen.

Knockout

De koers van het aandeel schoot na het bekend worden meer dan vijf procent omhoog. Het bod ligt 50 procent boven de koers van het aandeel Akzo voor begin maart het eerste overnamebod naar buiten kwam.

Het nieuwe bod komt voor beleggersvereniging VEB niet als een verrassing. "Het ligt dicht tegen een knockoutbod aan en AkzoNobel komt in zijn eentje niet eens in de buurt van die prijs", zegt directeur Paul Koster. "Het is PPG menens en de Amerikanen willen serieus genomen worden." De VEB wijst de weigering van AkzoNobel om met PPG te praten af en vindt dat er gepraat moet worden.

Banen

De topman van PPG kwam onlangs speciaal naar Nederland om zijn plannen voor AkzoNobel uit de doeken te doen. Maar de Akzo-top weigerde hem te ontmoeten. "Het voorstel van PPG geeft ons geen enkele reden om met ze te praten", zei topman Ton Büchner toen.

PPG zegt dat het ineenschuiven van de twee bedrijven veel beter is dan het stand-alone-scenario dat AkzoNobel vorige week presenteerde, met een zelfstandige verf- en coatingsbedrijf en de verkoop van de chemiedivisie.

PPG benadrukt dat het de lange termijn voor ogen heeft, het hoofdkantoor van de Europese verf en coatings in Nederland blijft, en er geen enkele fabriek van Europa verplaatst zal worden naar de Verenigde Staten. Ook wijst men een dubbele beursnotering in Amsterdam en New York niet af.

De topman van AkzoNobel heeft gewaarschuwd dat een overname banen gaat kosten. In reactie op een eerder bod van PPG kondigde het bedrijf aan het onderdeel speciaalchemie te verkopen en de opbrengst grotendeels aan aandeelhouders uit te keren.

26,9 miljard

PPG is nu bereid om 26,9 miljard euro inclusief schulden voor AkzoNobel neer te tellen. Dat was 25 miljard. Los van de schuld en verrekend naar het aantal uitstaande aandelen komt het bod neer op 24,6 miljard. Bij het vorige bod was dat nog 22,4 miljard euro.

Wat PPG gaat doen als AkzoNobel ook het nieuwe bod afwijst is nog onduidelijk. PPG kan dan een vijandelijk bod doordrukken en zich alleen nog richten op de aandeelhouders om hun aandelen aan PPG te verkopen, of de overnamepoging staken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl