Denk krijgt geen compensatie van Simons, maar moet juist betalen
Sylvana Simons hoeft geen schadevergoeding te betalen aan Denk, maar krijgt juist nog geld van de partij, heeft de kantonrechter besloten. Simons was een van de boegbeelden van de partij voordat ze net voor Kerst bekendmaakte haar eigen partij, Artikel 1, te willen oprichten.
Haar voormalige politieke kompanen eisten 60.000 euro schadevergoeding wegens contractbreuk en schending van de geheimhoudingsplicht. Sylvana was in dienst van de stichting Ondersteuning Groep Kuzu/Özturk, de stichting achter Denk. Het was de bedoeling dat ze na de verkiezingen de Tweede Kamer in zou gaan namens de partij.
Doorbetalen
De rechter oordeelt dat er geen sprake is van contractbreuk. Het oprichten van Artikel 1 was niet persé in strijd met goed werknemerschap. Daarnaast heeft Simons nooit haar arbeidsovereenkomst officieel opgezegd. De stichting achter Denk heeft haar daarna dus onterecht ontslagen. Daarom moet de partij Simons nog doorbetalen, wat neerkomt op zo'n 5000 euro bruto.
De kantonrechter oordeelt ook dat Simons haar geheimhoudingsplicht niet heeft geschonden. Simons mocht zich als ex-werknemer kritisch uitlaten over de keuzes en denkbeelden van Denk, zeker tegen de achtergrond van haar politieke carrière. De woordvoerder van Simons zegt erg tevreden te zijn met de uitspraak.
'Bizarre situatie'
Denk gaat in beroep tegen de uitspraak. Een woordvoerder spreekt van een bizarre situatie en zegt dat de rechter niet is ingegaan op een aantal argumenten van de partij.
"Mevrouw Simons vertrok dus bij Denk, nam afscheid van haar collega's en kwam niet meer werken, maar wilde naar eigen zeggen dus toch haar werkzaamheden als communicatieadviseur bij de Stichting Ondersteuning Groep Kuzu/Öztürk voortzetten", zegt de woordvoerder.
"Wat ons betreft heeft mevrouw Simons met haar uitlatingen en gedragingen wel degelijk haar arbeidsovereenkomst beëindigd. Zij heeft pas de draai gemaakt dat dat niet zo zou zijn, nadat zij met de gevolgen van die beëindiging werd geconfronteerd "
Woordvoerder moet wel betalen
De campagneleider van Denk, Ian van der Kooye, volgde Simons naar Artikel 1. Denk eiste 40.000 euro schadevergoeding van hem wegens schending van de geheimhoudingsplicht. Ook Van der Kooye mocht zich volgens de rechter kritisch uitlaten over Denk. De partij beraadt zich op hoger beroep.
Van der Kooye moet van de rechter wel 4000 euro bruto betalen omdat hij zich niet aan zijn opzegtermijn heeft gehouden. Tegen die uitspraak gaat Denk niet in beroep.
Denk haalde bij de Tweede Kamerverkiezingen drie zetels, Artikel 1 haalde niet genoeg stemmen voor een Kamerzetel.