Jumbo onderhandelt niet langer met de vakbonden
NOS NieuwsAangepast

Jumbo stopt gesprekken met vakbonden

Jumbo onderhandelt niet langer met de vakbonden over een cao voor de distributiecentra. Het overleg zit al een tijd vast en Jumbo heeft nu besloten niet verder te willen praten.

Er worden nu afspraken gemaakt in samenspraak met de ondernemingsraad, een zogenoemde arbeidsvoorwaardenregeling (avr). De Jumbo Logistiek zal ook worden voorgelegd aan een brede vertegenwoordiging van de werknemers en moet in het najaar klaar zijn.

De vakbonden willen een loonsverhoging van 2,5 procent, maar Jumbo wil voorlopig niet meer dan 1,5 procent geven, zoals een jaar geleden werd afgesproken.

Actie

De vakbonden voeren al twee weken actie, onder meer tijdens de paasdagen. De impact daarvan was echter niet groot en zorgde amper voor lege schappen. Circa dertig winkels hadden een beetje last van de staking in de distributiecentra.

Jumbo zegt dat de bonden voor het conflict kiezen. Het overgrote deel van de 3000 medewerkers distantieert zich volgens Jumbo van de opstelling van de vakbonden.

De FNV spreekt van een "dictaat van Jumbo-topman van Eerd die geen tegenspraak duldt, niet van zijn werknemers en al helemaal niet van de bonden."

Het CNV zegt dat Jumbo de klok meer dan een eeuw terugzet door de vakbonden buitenspel te zetten. " Alle macht bij de directeur en schijnkracht bij de OR. Die mag vinden wat ze wil en als het niet bevalt is dáár het gat van de deur. Ongehoord wat Jumbo hier doet. Je neemt jouw werknemers heel erg niet serieus op deze manier", zegt bestuurder Pien Zijlstra.

Ongebruikelijk

Het is nogal ongebruikelijk om de cao om te ruilen voor een avr, maar het gebeurt weleens, zegt arbeidsjurist en vakbondskenner Evert Verhulp in het NOS Radio 1 Journaal. De horeca bijvoorbeeld kent sinds 2014 een avr. Volgens de werkgeversorganisatie AWVN zijn er nu in Nederland zo'n 135 avr's vooral in bedrijven en niet zozeer in bedrijfstakken.

Het verschil tussen een cao en een avr is dat een cao automatisch geldt voor alle werknemers, terwijl bij een avr elke werknemer individueel moet instemmen. "Vaak is het belangrijkste punt in een avr het loon, dus gaan werknemers er meestal gewoon mee akkoord", aldus Verhulp.

Een avr kan handig zijn bij een lage organisatiegraad van de vakbond in een sector of bedrijf, of als er een mix is tussen werknemers met een tijdelijk contract en een deel met een vast contract.

Onderhandelingen

Het is wel een risico, zegt Verhulp. "De vakbond weet doorgaans heel goed wat er op de werkvloer leeft en wat er speelt, de vraag is of de ondernemingsraad dat ook weet. Vakbonden kunnen bovendien goed onderhandelen, ook op het scherp van de snede, en ik weet niet of de OR dat ook kan."

De breuk met Jumbo betekent volgens Verhulp niet dat de rol van de vakbeweging steeds meer is uitgespeeld. "De vakbonden staan nu even buitenspel, maar cao-onderhandelingen is een spel met veel spanningen. Soms gaat dat mis, meestal gaat dat goed."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl