Stemmen in Guadeloupe
NOS Nieuws

Franse overzeese gebiedsdelen trappen verkiezingen af

Stemgerechtigden in de Franse overzeese gebiedsdelen hebben de aftrap gegeven voor de spannendste presidentsverkiezingen in Frankrijk in lange tijd. Op de eilandengroep St-Pierre et Miquelon voor de Canadese oostkust gingen om 12.00 uur Nederlandse tijd de stemlokalen open, maar in Frans-Polynesië in de Stille Oceaan hadden de kiezers toen allang hun stem uitgebracht.

In de Caribische regio, onder meer in Frans-Guyana, Guadeloupe en Martinique, kunnen de bewoners de komende uren nog hun keuze maken uit de elf presidentskandidaten. Ook de Franse expats in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika komen naar ambassades en consulaten om hun stem uit te brengen.

Voor het consulaat in het Canadese Montreal stond een twee kilometer lange rij kiezers, die zo'n drie uur moesten wachten voordat ze de kandidaat van hun keuze konden aanstrepen.

Van de 47 miljoen geregistreerde Franse kiezers wonen er iets minder dan een miljoen in de overzeese gebiedsdelen. Zij moesten vandaag naar de stembus, zodat ze niet beïnvloed zouden worden door de Franse exitpolls, die morgenavond om 20.00 uur bekend worden gemaakt.

Waakzaam

In Frankrijk zelf werd vandaag geen campagne meer gevoerd. De dag voor de verkiezingen stond volledig in het teken van de strenge veiligheidsmaatregelen die de stembusgang in goede banen moeten leiden. Na de aanslag van donderdag op de Champs-Élysées, waarbij een aanslagpleger een agent doodschoot en twee anderen verwondde, is de waakzaamheid maximaal opgeschroefd.

Op het Parijse treinstation Gare du Nord brak vanmiddag kortstondig paniek uit, toen een man met een mes de stationshal binnenkwam. Hij werd direct overmeesterd en afgevoerd door agenten, niemand raakte gewond.

Meer dan 50.000 politieagenten en gendarmes zijn gemobiliseerd om de 70.000 stembureaus te beschermen tegen aanslagen. Verspreid over het hele land patrouilleren nog eens 7000 militairen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl