Een poster van Marine Le Pen van het Front National in Henin-Beaumont in Noord-Frankrijk AFP

Een dag voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk is het nog volstrekt onzeker wie er morgen tot winnaar wordt uitgeroepen. Vier kandidaten gaan nek-aan-nek en meer dan 40 procent van de stemgerechtigden weet nog niet of ze gaan stemmen en, zo ja, op wie.

In de laatst gepubliceerde peilingen was de sociaal-liberaal Emmanuel Macron nog steeds favoriet, maar de rechts-populistische Marine Le Pen zat hem dicht op de hielen en ook de conservatief François Fillon en de radicaal-linkse Jean-Luc Mélenchon lagen maar een paar procent achter.

Terreur

De onzekerheid wordt vergroot door de terreuraanslag van donderdag in Parijs. Een aanhanger van de terreurgroep Islamitische Staat schoot drie agenten neer. Een van de drie overleed aan zijn verwondingen.

Eerder deze week werden in Marseille twee terreurverdachten opgepakt, die in de aanloop naar de verkiezingen van morgen aanslagen wilden plegen. Het is onduidelijk of de terreurdreiging invloed heeft op de keuze die mensen uiteindelijk maken. Alle kandidaten hebben gezegd dat ze het terrorisme hard willen aanpakken.

Rust

De campagnes zijn inmiddels ten einde. Zoals gebruikelijk hebben de kandidaten zich in huiselijke kring teruggetrokken.

In Frankrijk is het verboden om een dag voor de verkiezingen nog verkiezingsbijeenkomsten te organiseren of campagnespotjes uit te zenden. De kiezer kan dan in alle rust zijn keuze maken, is het idee. In de media gaat de berichtgeving over de verkiezingen wel door, maar zonder politici.

50.000

In verband met de terreurdreiging is de beveiliging van de stembusgang tot het uiterste opgevoerd. 50.000 agenten en militairen zijn opgeroepen om stembureaus en andere plaatsen te beveiligen. Overal in Frankrijk overleggen burgemeesters en politiemensen nu waar de manschappen het best kunnen worden ingezet.

Dat alles leidt ertoe dat veel Fransen morgen met gemengde gevoelens op pad zullen gaan om hun stem uit te brengen. Er zijn geen aanwijzingen dat kiezers thuis zullen blijven, omdat ze zich niet veilig voelen.

Uitslag

De eerste prognose wordt morgen om 20.00 uur bekendgemaakt, in de loop van de avond komen de uitslagen binnen. De twee kandidaten die de meeste stemmen krijgen gaan door naar de tweede ronde, die op 7 mei wordt gehouden.

In de Franse overzeese gebieden als Frans Polynesië, Frans Guyana en Guadaloupe kan vandaag al worden gestemd.

Afgaande op de peilingen maakt Macron het meest kans om de verkiezingen uiteindelijk te winnen, maar dan moet hij de eerste ronde wel overleven.

STER reclame