Burgemeester Bort Koelewijn RTV Oost

Burgemeester Bort Koelewijn (ChristenUnie) van Kampen pleit voor een avondklok voor bewoners van asielzoekerscentra. Hij gaat daarover in gesprek met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Aanleiding is de verkrachting van een 17-jarig meisje uit Kampen. Ze werd vorig jaar september aangevallen door een asielzoeker uit het azc in Dronten.

Tegen de 33-jarige verdachte uit Eritrea is onlangs 11 jaar cel geëist. Het OM verdenkt hem ook van poging tot doodslag. Na de verkrachting kneep hij de keel van het meisje dicht.

Volgens de burgemeester zou de avondklok niet alleen de omgeving, maar ook de bewoners van het azc zelf beschermen. De avondklok zou moeten worden opgenomen in de huisregels van de azc's.

Oorlogstrauma's

De burgemeester heeft gepraat met het 17-jarige slachtoffer. "Ze vroeg zich af hoe het kan dat mensen met mogelijke oorlogstrauma's 's nachts op straat kunnen rondlopen. Die vraag heeft mij aan het denken gezet."

De burgemeester benadrukt tegen RTV Oost dat het azc geen gevangenis is. "Maar je wil voorkomen dat mensen met trauma's 's nachts over straat gaan en tot dit soort vergrijpen kunnen komen."

Volgens Koelewijn is de kans dat het overdag mis gaat kleiner, omdat er dan meer sociale controle is.

STER reclame