EPA
NOS WielrennenAangepast

Begenadigde klimmer Scarponi was populair, maar niet onomstreden

De vanochtend overleden Michele Scarponi (37) zou over twee weken eindelijk weer eens als kopman starten in de Giro d'Italia. Eigenlijk zou hij de Italiaanse meesterknecht zijn van landgenoot Fabio Aru, maar die liep een knieblessure op.

En dus mocht Scarponi voor eigen kans gaan in zijn geliefde Giro, de ronde waarin hij drie etappes en in 2011 het eindklassement won. Scarponi stond te trappelen van ongeduld, als in zijn jonge jaren.

'Altijd vast basisniveau'

Voor Maarten Ducrot, wielercommentator bij de NOS, was Scarponi een renner om altijd rekening mee te houden deze Giro.

"Scarponi had altijd een vast basisniveau. Daarom reed hij ook steevast in finales. Al jaren. Vorig jaar was hij nog belangrijk tijdens de Giro in de etappe dat Steven Kruijswijk viel. Scarponi speelde toen een sleutelrol voor Astana en Vincenzo Nibali."

EPA
Michele Scarponi op de Pinerolo tijdens de veelbesproken Giro-rit in 2016

Scarponi was populair. Immer opgewekt, vaak in voor een grapje. Zoals die keer dat hij zichzelf filmde tijdens een trainingsritje met een papegaai op zijn schouder.

Ducrot: "Aan tafel. In de ploeg. Scarponi was altijd de gangmaker. Altijd de man van de practical jokes. Een bijzonder geliefde renner. Een bijzondere man. Soms lopen renners nors langs de supporters en mecaniciens. Scarponi nooit. Altijd een woord. Altijd gein."

Michele Scarponi met papegaai Frankje

Twee dopingschorsingen

Maar de Italiaan was niet van onbesproken gedrag. Twee keer werd hij geschorst wegens betrokkenheid bij grote dopingzaken. In 2007 bekende hij in contact te zijn geweest met de Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes. Het leverde hem 18 maanden schorsing op.

Na zijn terugkeer liet Scarponi zich opnieuw met de verkeerde mensen in. Dit keer was het de samenwerking met beruchte dopingarts Michele Ferrari die hem de das omdeed. Opnieuw werd Scarponi geschorst, maar de gevolgen - drie maanden schorsing in de wintermaanden - bleven beperkt.

 • EPA
  Michele Scarponi viert een etappezege in de Giro d'Italia 2009
 • EPA
  Michele Scarponi met Tourwinnaar Vincenzo Nibali
 • EPA
  Michele Scarponi tijdens de Giro d'Italia in 2014
 • EPA
  Michele Scarponi met Luis Leon Sanchez tijdens de Tour de France 2012
 • EPA
  Michele Scarponi in 2015

Na zijn schorsingen vond Scarponi via kleine ploegjes als Androni Gioccatolli de weg terug naar de top. In 2009 en 2010 won hij drie bergritten in de Giro.

Een jaar later streed hij als kopman bij Lampre om de eindzege in de ronde van zijn vaderland. Scarponi eindigde als tweede achter Alberto Contador, maar die moest de zege later inleveren. Ironisch genoeg, wegens een dopingschorsing.

Vriend van Nibali

Op het Giro-podium van 2011 werd Scarponi vergezeld door zijn nog jonge landgenoot Vincenzo Nibali, die hij als meesterknecht in 2014 zou helpen aan de eindzege in de Tour de France.

En ook in 2016 speelde Scarponi in de Giro een sleutelrol als helper in de etappe waarin Nibali de gevallen Steven Kruijswijk twee dagen voor het einde uit het roze reed.

Giro 2016: Kruijswijk valt, Scarponi wacht op Nibali

Waardering

Ducrot: "Ik heb altijd waardering gehad voor de manier waarop Scarponi terug is gekomen in het peloton na zijn schorsing. Hij had bekend en kon niet meer bij de grote ploegen terecht. Daarna heeft hij zich via kleine ploegjes opgewerkt naar het hoogste niveau."

"Toen hij beter ging presteren dan vóór zijn schorsing doken gelijk de verhalen over doping weer op. Die geruchten zijn nooit uitgekomen. Ik vind het vooral heel knap hoe hij door die moeilijke periode heen is gekomen. Mentaal heel sterk. Ga het maar doen!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl